1960’lı yıllarda rüyalara damgasını vuran “Beyaz Kuş” adlı eseriyle David LaFlamme, 82 yaşında hayatını kaybetti.

Hasan

Global Mod
Global Mod
It’s a Beautiful Day’in kurucusu David LaFlamme, elektrikli kemanın hüzünlü tonlarını 1960’ların psychedelic rock’ına getirdi; çığır açan hiti “White Bird” hippi döneminin özgürlük özlemini yakalayan ruhani San Francisco grubu 6 Ağustos’ta Santa’da öldü. Rosa, Kaliforniya. 82 yaşındaydı.

Kızı Kira LaFlamme, sağlık tesisindeki ölüm nedeninin Parkinson hastalığının komplikasyonları olduğunu söyledi.

Bay LaFlamme çiçek gücü ozanı rolüne uygun görünmüyordu. Utah Senfoni Orkestrası’nda konser vermiş, klasik eğitim almış bir kemancıydı. O bir ordu gazisiydi. 2007 yılında verdiği bir video röportajında ”Genç bir adam olarak M-1’imi gururla giydim ve ülkemi savunmak için görevimi yapmaya hazırdım” dedi.

Ama zamanlar onların zamanıydı ve Aşk Yaz yılı olan 1967’de o ve klavyeci eşi Linda, It’s a Beautiful Day’i kurdular. Grup, aynı zamanda Grateful Dead, Jefferson Airplane ve diğer grupları da doğuran Haight-Ashbury Borough asit kaya kazanından doğdu.

Grup, San Francisco’daki ünlü çağdaşlarının ticari başarısını hiçbir zaman elde edemedi. Basitçe It’s a Beautiful Day olarak adlandırılan ve 1969’da çıkan ilk albümü Billboard listelerinde 47 numaraya kadar yükseldi. Bay LaFlamme ve Pattie Santos’un seslendirdiği “White Bird”, belki de kısmen yayın süresi nedeniyle Hot 100 single listesini kırmayı başaramadı: altı dakikadan fazla, çoğu AM radyo hitinin iki katı uzunlukta.

Buna rağmen şarkı FM radyonun demirbaşı ve kültürel öneminin bir eseri haline geldi.

LaFlammes, şarkıyı 1967’de Seattle’a kısa bir taşınma sırasında Viktorya döneminden kalma bir evin çatı katında yaşarken yazdı. Şarkı sözleri, çiseleyen bir kış gününde, aşağıdaki sokakta uçuşan yapraklara pencereden baktıklarında şekillendi.

beyaz kuş
Altın bir kafeste
Bir kış gününde
Yağmurda

Bay LaFlamme, “Tavan arasında kafese kapatılmış kuşlar gibiydik” diye anımsıyor. “Paramız yoktu, ulaşım aracımız yoktu, hava çok kötüydü.”

Daha sonra şarkının karanlık gökyüzüne ve öfkeye göndermeler yaparak özgürlük ve uyum arasındaki mücadeleyi anlattığını söyledi. Linda LaFlamme bir e-postada bunun bir umut şarkısı olduğunu düşündüğünü ve hissettikleri tek öfkenin Seattle’daki hava durumu olduğunu söyledi.

Yine de şarkı, “Beyaz kuş uçmalı yoksa ölecek” diye yalvaran nakaratı ile 1969’un artan hayal kırıklığını yansıtıyor gibi görünüyordu; sıkışık gökyüzü gök gürültülü bulutlara dönerken, uyuşturucu bağımlılığının ve uyuşturucu bağımlılığının neden olduğu toplumsal kargaşanın gerçekliğini somutlaştırıyordu. Bu yıl Altamont rock festivalinde kan döküldü.

Bay LaFlamme, müzik web sitesi Exposé’de yayınlanan 2003 röportajında ”İlk albümdeki müzik oldukça kutlama niteliğinde bir aşamaydı” dedi.

“Böyle devam etseydim Jim Morrison gibi olurdum ve bu kişisel işkence yolculuğunun içinde giderek daha çok yer alırdım.”

David Gordon LaFlamme, 4 Mayıs 1941’de New Britain, Connecticut’ta Adelard ve Norma (Winther) LaFlamme’nin altı çocuğundan ilki olarak dünyaya geldi. Babasının bakır madencisi olduğu Salt Lake City’ye yerleşmeden önce, ilk yıllarını babasının Hollywood’da dublörlük yaptığı Los Angeles’ta geçirdi.

David, teyzesinden miras kalan ilk kemanını aldığında yaklaşık beş yaşındaydı.

1998’deki bir röportajında ”Onunla kendi başıma oynamaya başladım ve kendime ‘Twinkle Twinkle Little Star’ı çalmayı öğrettim” dedi. Bunu resmi eğitim takip etti.

Orduya yazıldıktan sonra (Kaliforniya, Monterey yakınlarındaki Fort Ord’da görev yaptı) sağır edici mühimmatın ateşlenmesinden dolayı işitme hasarı yaşadı. Kendini San Francisco’da bir askeri hastaneye kaldırdı ve 1962’de terhis olduktan sonra şehre yerleşti.

Gelecekteki eşi Linda Rudman ile aynı evde kalacak yer buldu. “Orada olduğum ikinci gün, o ve ben zaten birlikte bir şarkı yazmıştık” dedi.

1967’de Bay LaFlamme, buzuki çalan ve daha sonra Charles Manson’un destekçisi olarak cinayetten suçlu bulunan genç müzisyen Bobby Beausoleil ile birlikte Orkustra olarak da bilinen Electric Chamber Orkustra adlı bir grup kurdu. LaFlammes It’s a Beautiful Day’i kurmadan önce Dan Hicks & His Hot Licks ile bir koşu izledi.

Grubun atılımı Ekim 1968’de organizatör Bill Graham’ın onları Oakland’da Cream için açmasıyla gerçekleşti. Kısa süre sonra It’s a Beautiful Day, Columbia Records ile anlaştı.

Grubun ikinci albümü Marrying Maiden albüm listesinde 28 numaraya kadar yükseldi. Ancak o zamana kadar LaFlammes dağılmış ve karısı gruptan ayrılmıştı. (1969’da boşandılar.)

It’s a Beautiful Day kadroları değiştirerek devam etti ve bir yıl sonra dağılmadan önce 1972’de At Carnegie Hall da dahil olmak üzere üç albüm daha yayınladı.

Bay LaFlamme, ilk evliliğinden olan kızı Kira’nın yanı sıra, 1982 yılında evlendiği üçüncü eşi Linda (Baker) LaFlamme’den sağ kalmıştır; kız kardeşleri Gloria LaFlamme, Michelle Haag ve Diane Petersen; kardeşleri Lon ve Dorian; Sharon Wilson’la olan ve 1973’te boşanmayla sonuçlanan evliliğinden olan diğer kızı Alisha LaFlamme; ve altı torun.

Bay LaFlamme, yıllar içinde, orijinal single’ın diskoya hazır bir versiyonunu içeren, 1970’lerin ortasındaki “White Bird” adlı solo albümü de dahil olmak üzere birçok albüm çıkardı. Aslında orijinalini geride bırakarak Billboard Hot 100’de 89 numaraya kadar yükseldi.

Ancak 1998’de şunları söyledi: “Müzik açısından çok zor bir dönemdi çünkü o dönem disko müziğinin dünyaya hükmettiği dönemdi.”

“Gerçekten müziğin öldüğü gündü” dedi.