Borderline çok konuşur mu ?

Melis

New member
Merhaba Forumdaşlar — Bir Hikâyeyi Paylaşmak İstiyorum

Bazen kelimeler, duyguların en doğru biçimde aktarılabildiği araçlar olur. Bugün sizlerle paylaşmak istediğim hikâye, “Borderline çok konuşur mu?” sorusunu sadece teorik bir tartışma olarak ele almak yerine, insan deneyimi üzerinden keşfetmeye çalışıyor. Hikâyemizde hem erkeklerin çözüm odaklı, stratejik bakışını hem de kadınların empatik ve ilişkisel yaklaşımını görebileceksiniz.

Başlangıç: İlk Tanışma

Ahmet ve Zeynep, aynı ofiste çalışan iki arkadaştı. Ahmet, işleri hızlı çözmeyi seven, planlı ve stratejik biriydi. Zeynep ise insan ilişkilerinde duygusal zekâsı yüksek, empati yeteneği güçlü biriydi. Bir gün Zeynep, Ahmet’e yeni tanıştığı bir arkadaşı hakkında konuşmaya başladı: Elif. Elif’in borderline kişilik özelliği vardı ve insanlar genellikle onun çok konuştuğunu söylerdi.

Zeynep, “Ahmet, Elif’i anlamak istiyorum ama bazen çok konuştuğunda kendimi kaybediyorum,” dedi. Ahmet, daha çözüm odaklı yaklaşarak, “O zaman onu dinle, sonra neyi anlamadığını not et, böylece hem sakin kalırsın hem de durumu yönetebilirsin,” diye önerdi. Bu, erkeklerin genellikle stratejik yaklaşımını gösteriyordu: problemi küçük parçalara ayırmak ve çözüm yolları bulmak.

Elif’in Dünyası: Çok Konuşmanın Arkasındaki Duygular

Elif, masaya oturduğunda enerjisiyle ortamı dolduruyordu. Konuşmaları bazen hızlı ve yoğun oluyordu. İnsanlar çoğu zaman bunu “çok konuşuyor” olarak algılardı. Ama Zeynep, onun sözlerinin ardındaki duyguları anlamaya çalıştı. Elif, kendini anlaşılmamış hissettiğinde konuşuyor, duygularını paylaşmak için kelimelere sarılıyordu.

Bir gün Zeynep, Elif’in yanında otururken, “Biliyorum bazen çok konuşuyorsun ama ben bunu anlıyorum. Senin hislerini anlamak istiyorum,” dedi. Elif, gözleri dolu dolu, “Aslında sadece dinlenmek istiyorum, yargılanmadan,” diye cevap verdi. İşte burada, kadın bakış açısı devreye giriyordu: empati ve ilişkisel bağ kurmak, Elif’in davranışını anlamada kritik bir rol oynuyordu.

Ahmet’in Stratejisi: Sınır Koymak ve Yönetmek

Ahmet ise farklı bir yöntem izledi. Toplantılarda, Elif’in konuşma yoğunluğunu gözlemleyerek, kendisi ve ekip için sınırlar belirledi. “Elif’in duygularını anlamak önemli ama toplantının amacı da var. Konuşmaları not al ve belirli bir süre sonra konuya dönelim,” diyordu. Ahmet’in yaklaşımı, erkeklerin çözüm odaklı ve stratejik bakış açısını yansıtıyordu: duyguları yönetmek yerine, süreç ve hedefleri ön planda tutmak.

Zeynep ve Ahmet’in birlikte çalışması, Elif’in çok konuşmasını hem anlamayı hem de yönetmeyi mümkün kıldı. Bir yandan Zeynep duygusal bağ kuruyor, Elif’in kendini ifade etmesini sağlıyordu; diğer yandan Ahmet, süreçleri ve sınırları koruyordu.

Çatışma ve Anlayış

Bir gün Elif, yoğun bir şekilde duygularını paylaştı. Zeynep sabırla dinledi, Ahmet ise biraz gerildi. “Belki biraz sakinleşse?” diye düşündü. Ancak Zeynep, Ahmet’e dönerek, “Onun çok konuşması, kontrol kaybı değil, kendini ifade etme biçimi,” dedi. O an Ahmet, farklı bir bakış açısı kazandı: stratejik çözüm, duygusal anlayışla birleştiğinde daha etkiliydi.

Bu deneyim, forumdaşlara şu soruları düşündürtebilir: Çok konuşmak gerçekten bir sorun mu, yoksa yanlış algılanmış bir ifade biçimi mi? İnsanların davranışlarını anlamada empati ve strateji nasıl dengelenir?

Hikâyeden Çıkarımlar

- Borderline kişilik özelliğine sahip biri çok konuşuyor olabilir, ama bu genellikle ifade ihtiyacından kaynaklanır.

- Erkek bakışı, stratejik ve çözüm odaklı yaklaşarak süreci yönetmeyi sağlar.

- Kadın bakışı, empati ve ilişkisel bağ kurarak davranışın ardındaki duyguları anlamayı sağlar.

- Bu iki yaklaşımın birleşimi, hem sınır koymayı hem de anlayış geliştirmeyi mümkün kılar.

Forum Tartışması İçin Sorular

- Sizce bir kişinin çok konuşması her zaman problem midir, yoksa ifade ihtiyacının bir yansıması mıdır?

- Empati ile sınır koymayı nasıl dengeliyorsunuz?

- Borderline kişilik özelliği veya yoğun duygusal ifade gösteren biriyle deneyimleriniz oldu mu? Bu deneyimleri paylaşır mısınız?

Forumdaşlar, gelin bu hikâyeyi tartışalım. Hem kendi deneyimlerimizi hem de farklı bakış açılarını paylaşarak, çok konuşmanın ardındaki duygusal ve stratejik boyutları birlikte keşfedelim.