Dap gübresi ne zaman atılır ?

Emir

New member
Dap Gübresi Ne Zaman Atılır? Veriler, Hikâyeler ve Forum Tadında Bir Yolculuk

Selam dostlar,

Bugün sizlerle uzun zamandır merak ettiğim ve sahada çiftçilerden duyduğum bir konuyu konuşmak istiyorum: **DAP gübresi ne zaman atılır?**

Toprakla uğraşan herkes bilir ki gübre sadece bir kimyasal değil, aynı zamanda bir yaşam stratejisidir. Yanlış zamanda atıldığında emek boşa gider, doğru zamanda atıldığında ise bereketiyle geri döner.

Köyde dayım hep derdi: *“Gübreyi tohumun kulağına fısıldar gibi atacaksın.”* O zamanlar çocuktum, “tohumun kulağı mı olur” diye gülerdim. Ama bugün anlıyorum ki aslında toprağın ruhunu dinlemekten bahsediyordu.

Peki, gelin hem verilerle hem de gerçek yaşam öyküleriyle bu işin inceliğini birlikte konuşalım.

---

DAP Gübresinin İçeriği ve Etkisi

DAP (Diamonyum Fosfat), özellikle **fosfor ve azot** bakımından güçlü bir taban gübresidir.

* İçeriğinde %18 azot (N) ve %46 fosfor pentoksit (P₂O₅) bulunur.

* Fosfor, bitkilerin kök gelişimini hızlandırır, azot ise yeşil aksamı destekler.

Tarım Bakanlığı’nın 2022 verilerine göre, Türkiye’de toplam gübre tüketiminin %30’undan fazlası DAP ve türevlerinden oluşuyor. Bu, çiftçilerimizin ne kadar yaygın kullandığını gösteriyor. Özellikle buğday, arpa, mısır gibi tahıllarda neredeyse vazgeçilmez.

---

Ne Zaman Atılır?

Burada işin püf noktası devreye giriyor. DAP, **ekimle birlikte veya ekim öncesi toprak hazırlığında** uygulanmalı. Çünkü fosfor, bitkinin ilk kök gelişiminde en çok ihtiyaç duyduğu elementlerden biridir.

1. **Sonbahar Ekimleri (Buğday, Arpa):**

* Ekimle birlikte mibzerle toprağa verilmesi en etkili yöntem.

* Eğer toprak hazırlığında karıştırılmışsa, kökler daha hızlı ve güçlü tutunuyor.

2. **İlkbahar Ekimleri (Mısır, Ayçiçeği):**

* Tohum ekilirken sıra altına veya yanına uygulanmalı.

* Çok yüzeye serilirse yağmurla yıkanabilir, bu yüzden gömülü atmak önemli.

Kısacası, DAP’ın “mevsimi” tohumun toprağa kavuştuğu andır.

---

Bir Köy Hikâyesi: Mehmet Amca’nın Yanlış Zamanı

Geçen yıl, köyümüzde Mehmet Amca DAP gübresini ekimden bir ay sonra atmış. Niye diye sordum, “Vaktim olmadı, sonra da nasılsa faydası olur diye düşündüm” dedi. Ama ne yazık ki ürünün verimi yarı yarıya düşmüştü. Çünkü kökler ilk gelişim döneminde fosforu bulamayınca zayıf kalmış.

Diğer yandan komşusu Hatice Teyze, gübreyi ekimle birlikte mibzerin gözünden vermişti. Onun buğdayları kışa daha güçlü girdi, ilkbaharda da yemyeşil parladı. Sonuçta aynı toprak, aynı yağmur ama farklı zamanlama. İşte gübrede zamanlama, bereketin anahtarı oluyor.

---

Erkeklerin ve Kadınların Bakış Açısı

Forumlarda sık görürüm, erkek üyeler genelde şöyle yazar:

* “Arkadaşlar, dekara şu kadar DAP, şu tarihte atılmalı. Verim %15 artar.”

* Sayılar, oranlar, tablolar… Daha çok pratik sonuç odaklılar.

Kadın üyeler ise çoğunlukla farklı bir pencereden bakıyor:

* “Komşularla birlikte ektiğimizde, aynı gün gübre attık, sonra imeceyle suladık.”

* Ya da “Gübrenin zamanında atılması sadece verim değil, köydeki dayanışmayı da etkiliyor.”

Aslında iki bakış açısı birleşince ortaya hem bilimsel hem de insani bir tablo çıkıyor. Erkeklerin analitik yaklaşımı, kadınların empatik ve topluluk merkezli yaklaşımıyla tamamlanıyor. Tarım da zaten böyle bir şey değil mi? Hem hesap işi hem de gönül işi.

---

Yerel ve Küresel Perspektif

Türkiye’de çiftçiler genellikle sonbahar ekimlerinde DAP kullanıyor. Ama Hindistan’da yapılan bir araştırmada (ICAR, 2021) DAP’ın ekimle birlikte verilmediği durumlarda verimin %40’a kadar düştüğü tespit edilmiş. Yani bu mesele sadece bizim değil, tüm dünyanın ortak derdi: **doğru zamanlama**.

Ayrıca iklim değişikliğiyle birlikte yağış rejimleri kayıyor. Eskiden kasımda yağmurla karışan DAP, şimdi kuraklık yüzünden bazen boşa gidiyor. Bu nedenle bazı bölgelerde çiftçiler DAP’ı ekimle birlikte ama daha derine gömmeye başladı.

---

Gelecek İçin Bir Bakış

Bugün DAP’ın “ne zaman atılacağı” sorusu, yarın belki “hangi yöntemle daha sürdürülebilir” sorusuna dönüşecek. Çünkü artık sadece verim değil, aynı zamanda toprak sağlığı da gündemde. Organik madde takviyesi, mikroorganizma kullanımı gibi yöntemlerle DAP’ın etkisi dengeleniyor.

Belki de 10 yıl sonra bu forumlarda, “DAP mı, yoksa biyogübre mi?” tartışmasını yapacağız. Ama şimdilik doğru zamanlama hâlâ en büyük koz.

---

Söz Sizde

Benim gözlemlerim, veriler ve köy hikâyeleri böyle. Peki siz ne düşünüyorsunuz?

* DAP’ı hep ekimle birlikte mi atıyorsunuz, yoksa sonradan veren var mı?

* Kadınların imece usulü topluluk odaklı bakışı mı yoksa erkeklerin hesap-kitap yaklaşımı mı sizin tarza daha yakın?

* İklim değişikliğiyle birlikte sizce DAP uygulama zamanı değişmeli mi?

Haydi gelin, bu başlık altında kendi deneyimlerinizi, anılarınızı ve tavsiyelerinizi paylaşın. Belki de birbirimizden öğreneceğimiz en kıymetli bilgiler burada saklıdır.