Edimsöz edimi nedir ?

Emir

New member
Edimsöz Edimi: Bir İletişim Anlamının Peşinde

Merhaba sevgili forumdaşlar,

Bugün sizlere, duygu ve düşüncelerimizi ifade etmek için kullandığımız bir kavramdan bahsetmek istiyorum: Edimsöz edimi. Bu kavram belki de kulağımıza yabancı gelebilir, ama hayatımızın her alanında çok önemli bir yer tutuyor. İletişim kurarken söylediğimiz her kelimenin arkasında bir anlam, bir amaç yatıyor. İşte, bu yazıda edimsöz edimini anlamaya çalışacak, bir bakıma dilin gücünü keşfedeceğiz.

Bunu daha anlaşılır kılmak için, bir hikâye üzerinden gitmek istiyorum. Hikâyenin içinde belki de hepimizin tanıyabileceği karakterler olacak. Hadi gelin, edimsöz ediminin ne olduğunu bu hikâyede birlikte keşfedelim.

Hikâyemiz Başlıyor: Sözlerin Gücü

Bir sabah, Elif ve Kaya, üniversiteye giden iki yakın arkadaş, yürüyerek okula doğru gidiyorlardı. Elif, genellikle duygusal zekâsı yüksek, insanları ve ilişkileri anlamaya çalışan biri olarak tanınırdı. Kaya ise daha çözüm odaklı, analitik bir yaklaşımla hayata bakıyordu. İkisi de farklı bakış açılarına sahipti, ama bu onların arkadaşlıklarını pekiştirmişti.

Yolda yürürken, birden kaya, “Elif, acaba bir gün bu dünyadaki herkesin söyledikleri sözlerin gücünü tam anlamıyla kavrayabileceği bir yer olabilir mi?” diye sordu. Elif, başını kaldırarak Kaya'ya baktı ve “Ne demek istediğini anlamadım, biraz daha açar mısın?” diye yanıtladı.

Kaya, bir süre düşündü. “Yani, insanın söylediği her söz, aslında bir şey yapmak için yöneltilmiş bir çağrıdır. Ama bazen, bu çağrıyı doğru anlamıyoruz ya da yanlış anlamak isteyebiliyoruz. Mesela, birine ‘İyi günler’ demek, sadece bir selamlaşma değil, aslında onun gününün iyi olmasını istemek gibi. İşte, buna edimsöz edimi denir.”

Elif, hafifçe gülümsedi. “Evet, aslında doğru söylüyorsun,” dedi. “Ama dil sadece bir araç değil. Biz, bazen birine bir şey söylerken, o kişinin duygularını da göz önünde bulundurmalıyız. Çünkü sözlerin etkisi, sadece karşı tarafa iletilen bilgiyle sınırlı kalmaz, duygusal bir iz de bırakır.”

Kaya, bu yorum karşısında bir an durakladı. Kendisi için her şeyin çözüm ve strateji olduğunu biliyordu, ama Elif’in bakış açısı gerçekten ona yeni bir perspektif kazandırmıştı. “Sanırım anlamaya başladım,” dedi Kaya. “O zaman, söylediklerimiz sadece bir iletişim değil, karşıdaki kişiyi bir şekilde etkilemeye yönelik bir eylem de oluyor.”

Edimsöz Edimi ve İletişimin Gücü

Elif ve Kaya, yavaşça yola devam ederken, kelimelerin gücü üzerine daha fazla konuşmaya başladılar. Bu noktada, edimsöz ediminin ne olduğunu daha iyi kavrayabiliyorlardı.

Edimsöz edimi, dilsel bir hareketin, bir eylem olarak kabul edilmesidir. Yani, kelimeler sadece bilgi aktarmak için değil, aynı zamanda bir şey yapmak, bir durumu değiştirmek ya da karşıdaki kişiye bir şey yapmak amacıyla kullanılır. Sadece iletişim kurmak değil, aynı zamanda ilişkiyi değiştirmek, bir durumu etkilemek ve yönlendirmek de bu edimin bir parçasıdır.

Mesela, birine “Beni dinler misin?” demek, aslında bir soru değil, bir eylem çağrısıdır. Bu söz, bir bağ kurma, bir şey paylaşma arzusunu ifade eder. Sözlerimiz, bazen doğrudan bir etki yaratır, bazen de bir ilişkisel bağlantı kurar.

Elif, bu noktada Kaya'ya şöyle dedi: “Mesela, sana ‘Sana bir şey söyleyeceğim, dikkatli dinler misin?’ dediğimde, sadece bir şey anlatmak istemiyorum. Aynı zamanda seni duymaya, anlayış göstermek için yönlendiriyorum. Bu, iletişimin derinliğini ortaya çıkaran bir şeydir.”

Kaya, Elif’in söylediklerini düşündü. “Yani, birine bir şey söylerken aslında bir şekilde onun dünyasına bir adım atıyoruz ve o dünyayı şekillendirme şansımız oluyor. Ama bu, sadece sözcüklerin gücüyle değil, o kişinin kalbine dokunabilme becerisiyle de ilgili.”

Sözlerin Gücünü Anlamak: Erkekler ve Kadınlar Farklı Nasıl Algılar?

Bu noktada, hikâyede biraz da cinsiyet farklılıklarından bahsetmek istiyorum. Erkekler genellikle dilin işlevini daha çok çözüm odaklı bir şekilde kullanır. Kaya'nın düşüncelerinde olduğu gibi, dil, stratejik ve hedef odaklı bir araçtır. Erkekler, bir şey söylemenin ötesinde, bu söylemin amacını ve sonuçlarını düşünme eğilimindedirler.

Kaya, daha önce söylediği gibi, sözlerin yalnızca bir anlam taşıdığını düşünüyordu. Ama Elif, buna farklı bir açıdan bakarak, sözlerin sadece mantıklı bir çözüm değil, aynı zamanda duygusal bir bağ kurma aracını da ifade ettiğini ortaya koydu. Kadınlar, çoğunlukla iletişimde başkalarının duygularını ve bağlamını göz önünde bulundurarak, daha empatik ve ilişkisel bir yaklaşım benimserler. Elif, dilin sadece bir bilgi aktarımı olmadığını, aynı zamanda insanları birleştiren, güçlendiren ve dönüştüren bir araç olduğunu düşündü.

Bu fark, günlük yaşantımıza nasıl yansır? Kaya'nın çözüm odaklı yaklaşımı ve Elif'in duygusal derinliği, aslında edimsöz ediminin nasıl anlaşılması gerektiğine dair farklı bakış açılarını yansıtır. Erkekler ve kadınlar, kelimeleri farklı şekillerde kullanabilirler, ancak sonuçta her iki yaklaşım da iletişimin gücünü ve etkisini ortaya koyar.

Forumda Sözlerin Gücüne Dair Düşünceleriniz Neler?

Hikâyemizi paylaştıktan sonra, forumdaşlara sormak istiyorum: Edimsöz edimi hakkında siz ne düşünüyorsunuz? Sözlerinizin gücünü daha önce fark ettiniz mi? Kelimelerle kurduğunuz ilişkilerde bu etkiyi nasıl hissediyorsunuz? Erkekler ve kadınlar, dil ve iletişimde farklı stratejiler kullanıyor mu? Farklı deneyimleriniz üzerinden bu konuyu tartışmak oldukça ilginç olabilir.

Fikirlerinizi ve deneyimlerinizi paylaşırsanız, hep birlikte daha fazla şey keşfetmiş oluruz!