Eğitimde Işlevselci Yaklaşım Ne Anlama Gelir ?

Hasan

Global Mod
Global Mod
Eğitimde İşlevselci Yaklaşım Nedir?

Eğitimde işlevselci yaklaşım, bireylerin toplumsal yapıya uyum sağlamalarını, bireysel ve toplumsal işlevleri yerine getirebilmelerini amaçlayan bir eğitim modelidir. Bu yaklaşım, toplumun düzenini sürdürebilmesi için bireylerin belirli bilgi ve becerilere sahip olmalarını gerektiğini savunur. İşlevselci eğitim anlayışı, genellikle toplumun değerlerini ve normlarını benimsemek üzere eğitim süreçlerini şekillendirir. Eğitimde işlevselci yaklaşım, toplumun ekonomik, kültürel ve sosyal yapılarına göre şekillenir ve öğrencilerin bu yapılarla uyum içinde olmalarını hedefler.

İşlevselci Yaklaşımın Temel Özellikleri

Eğitimde işlevselci yaklaşım, 20. yüzyılın başlarından itibaren etkili olmuştur. Bu yaklaşımın temel özellikleri şunlardır:

1. **Toplumun İhtiyaçlarına Uygun Eğitim**: Eğitim, toplumun ihtiyaçlarına göre şekillendirilir. Toplumun belirli normları, değerleri ve beklentileri doğrultusunda bireylerin eğitilmesi gerektiği vurgulanır.

2. **Sosyal Uyum ve Düzen**: Eğitim, toplumsal düzenin devamını sağlamak için kullanılır. Bireyler, toplumsal kurallara uyarak toplumun işlevsel bir parçası olurlar.

3. **Beceri ve Yeteneklerin Geliştirilmesi**: İşlevselci yaklaşım, öğrencilerin toplumda faydalı olabilecek bilgi, beceri ve yeteneklerle donatılmasını hedefler. Bu, hem bireylerin kendilerine hem de toplumlarına katkı sağlamalarını sağlar.

4. **Eğitimin Pratik Yönü**: İşlevselci eğitim yaklaşımı, soyut teorik bilgilerden ziyade pratik bilgiye ve beceriye odaklanır. Öğrencilerin yaşamda karşılaşacakları sorunlarla başa çıkabilmeleri için eğitilmeleri gerektiği kabul edilir.

Eğitimde İşlevselci Yaklaşım ve Toplum İlişkisi

İşlevselci eğitim yaklaşımının temel amacı, bireylerin toplumsal yapıya uyum sağlamalarını kolaylaştırmaktır. Toplumlar, ekonomik, kültürel ve sosyal gereksinimlere göre bireylerden belirli yetenekler bekler. İşlevselci eğitim, bireyleri bu gereksinimlere uygun olarak yetiştirmeyi amaçlar. Bireyler, iş gücü piyasasında başarılı olabilmek için gerekli becerilere sahip olmalı, toplumsal normlara uygun davranışlar geliştirmelidirler.

Örneğin, bir işlevselci eğitim programı, öğrencilere hem teorik hem de pratik beceriler kazandırarak onların toplumsal ve ekonomik rollerini yerine getirmelerini sağlamaya çalışır. Bu tür bir eğitim modelinde öğrenciler, yalnızca bilgi edinmekle kalmaz, aynı zamanda bu bilgiyi nasıl uygulayacaklarını da öğrenirler.

Eğitimde İşlevselci Yaklaşımın Avantajları

1. **Toplumsal Uyumu Destekler**: İşlevselci yaklaşım, bireylerin toplumsal norm ve değerlere uyum sağlamalarına yardımcı olur. Bu, toplumda bir düzenin ve istikrarın oluşmasına katkıda bulunur.

2. **Kariyer Hazırlığı**: İşlevselci eğitim, öğrencilerin gelecekteki kariyerlerinde başarılı olabilmeleri için gerekli beceri ve bilgileri sağlar. Bu, iş gücü piyasasında daha rekabetçi bir birey olmalarına olanak tanır.

3. **Kişisel Gelişim**: Bu yaklaşım, öğrencilerin kendi potansiyellerini keşfetmelerine yardımcı olur. Ayrıca, bireylerin toplumsal hayata katkıda bulunmalarını teşvik eder.

4. **Toplumsal Değişim İçin Temel Sağlar**: İşlevselci eğitim, toplumun gelişen ihtiyaçlarına uygun olarak bireyleri yetiştirebilir. Bu sayede, toplumsal değişim ve yeniliklere ayak uydurulabilir.

Eğitimde İşlevselci Yaklaşımın Eleştirileri

Her eğitim modeli gibi işlevselci yaklaşım da eleştiriler alır. İşlevselci eğitim yaklaşımının en büyük eleştirisi, bireysel özgürlüğü ve yaratıcılığı sınırlamasıdır. İşlevselci eğitim, genellikle toplumun mevcut yapısına ve normlarına uyum sağlamaya odaklanırken, bireylerin özgün düşünce ve yaratıcılıklarını engelleyebilir. Ayrıca, bu yaklaşım çoğu zaman bireysel farklılıkları göz ardı edebilir ve yalnızca toplumun ihtiyaçlarına odaklanarak öğrencilerin potansiyellerini kısıtlayabilir.

Eğitimde İşlevselci Yaklaşım ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

1. **İşlevselci eğitimde öğretmenin rolü nedir?**

İşlevselci eğitimde öğretmen, öğrencileri toplumsal normlar doğrultusunda eğiten ve onları pratik becerilerle donatan kişidir. Öğretmenler, öğrencilerin topluma uyum sağlamalarını sağlayacak bilgi ve becerileri öğretir.

2. **İşlevselci eğitim yalnızca okulda mı uygulanır?**

Hayır, işlevselci eğitim yalnızca okulda değil, toplumsal yaşamın her alanında uygulanabilir. Ailede, iş yerlerinde ve toplum içinde bireylerin uyum sağlayabilmesi için sürekli bir eğitim süreci vardır.

3. **İşlevselci yaklaşımda öğrenci merkezli eğitim mümkün müdür?**

İşlevselci yaklaşımda öğrenci merkezli eğitim belirli ölçülerde mümkündür. Ancak, bu yaklaşımın temelinde toplumsal ihtiyaçlar ve normlar yer aldığı için, öğrencilerin bireysel ihtiyaçları her zaman ön planda olmayabilir.

4. **İşlevselci eğitim ile diğer eğitim yaklaşımları arasındaki farklar nelerdir?**

İşlevselci yaklaşım, toplumun gereksinimlerine uyum sağlama odaklıdır. Diğer eğitim yaklaşımları, bireysel yaratıcılık, eleştirel düşünme veya öğrenmeye yönelik olabilir. İşlevselci eğitimde birey, toplumun bir parçası olma amacını taşır.

Sonuç: Eğitimde İşlevselci Yaklaşımın Geleceği

Eğitimde işlevselci yaklaşım, toplumsal yapıların değişmesiyle birlikte yeniden şekillenebilir. Küreselleşen dünyada, iş gücü piyasasında değişen beklentiler ve yeni teknolojilerin etkisiyle eğitimde işlevselci anlayışın nasıl evrileceği, önemli bir tartışma konusudur. Bu yaklaşımla eğitilen bireyler, toplumun gereksinimlerine göre donanımlı olurlar. Ancak, modern eğitimde daha fazla bireysel özgürlük, yaratıcılık ve eleştirel düşünceye de ihtiyaç duyulmaktadır. Eğitim politikalarının gelecekte, işlevselci yaklaşımı bireysel gelişimi destekleyecek şekilde dönüştürmesi beklenmektedir.