El Vermek Tdk Ne Demek ?

Emre

New member
El Vermek TDK Ne Demek? Farklı Yaklaşımlar, Farklı Pencereler

Selam forum ahalisi,

Biliyorsunuz, bazı kelimeler ya da deyimler var ki anlamı sözlükte yazandan ibaret değil; kültürle, toplumsal algıyla, hatta kişisel tecrübelerle şekilleniyor. Bugün de böyle bir ifadeyi masaya yatırmak istedim: "El vermek". TDK’ya baktığımızda, “yardım etmek, destek olmak” gibi kısa ve net bir tanım görüyoruz. Ama peki ya işin derininde başka şeyler varsa? Acaba “el vermek” herkes için aynı hisleri uyandırıyor mu?

Ben bu başlıkta hem erkeklerin daha veri ve mantık odaklı yaklaşımını hem de kadınların daha duygusal ve toplumsal etkiler üzerine kurulu yorumlarını karşılaştırarak tartışmak istiyorum. Farklı bakış açılarıyla harmanlanmış bir sohbet olursa tadından yenmez.

---

1. TDK Tanımı: Temel Çıkış Noktamız

TDK’ya göre “el vermek” deyiminin birkaç anlamı var:

- Bir işe yardımcı olmak, destek sağlamak.

- Birinin başarısına katkıda bulunmak.

- Fiziksel olarak uzanmak veya birine bir şey vermek.

Bu, resmi ve kısa tanım. Ancak hepimiz biliyoruz ki günlük hayatta deyimler, kelimeler kadar düz ilerlemiyor. Kimi zaman bu ifade bir maddi yardım, kimi zaman manevi destek, kimi zaman da kültürel bir dayanışma anlamına bürünüyor.

---

2. Erkek Perspektifi: Veriler, Sonuçlar ve Mantık

Birçok erkek forumdaşın yaklaşımında “el vermek” deyimi, somut ve ölçülebilir yardımla eşleşiyor.

- Ekonomik Yardım: Örneğin iş kurma sürecinde birine el vermek, sermaye sağlamak, borç vermek veya yatırım yapmak.

- Teknik Destek: Proje, iş ya da hobi alanında bilgiyi paylaşmak, mentorluk yapmak.

- Sonuç Odaklılık: Erkeklerin yorumlarında sık sık şu mantık ortaya çıkıyor: “Ben el verdim, karşı tarafın durumu şu kadar iyileşti.” Yani yardımın bir ROI’si (Return on Investment) var.

Bu bakış açısı, çoğunlukla “yardımın etkisi ölçülebilir olmalı” fikrine dayanıyor. Örneğin bir arkadaşına iş bulmak için referans olan biri, bunun sonucunda arkadaşının işe girdiğini görüyorsa, bu yardımın “başarılı” olduğunu düşünüyor.

Peki, sizce bu mantık odaklı yaklaşım yardımı daha mı verimli hale getiriyor, yoksa yardımın ruhunu daraltıyor mu?

---

3. Kadın Perspektifi: Duygular, Empati ve Toplumsal Bağlar

Kadınların yaklaşımı genelde “el vermek” kavramına daha kapsayıcı ve duygusal bir anlam yüklüyor.

- Manevi Destek: Birinin yanında durmak, moral vermek, duygusal yükünü paylaşmak.

- Toplumsal Dayanışma: Yardımın sadece bireye değil, bireyin çevresine ve topluma da dokunduğunu düşünmek.

- Süreklilik: Erkekler genellikle tek seferlik yardımı yeterli görebilirken, kadınların yaklaşımında yardımın sürekliliği ve duygusal bağın korunması önemli bir yer tutuyor.

Mesela bir kadın için “el vermek”, yalnızca “arkadaşının taşınmasına yardım etmek” değil, o süreçte sohbet etmek, moral vermek, yorgunluk kahvesini birlikte içmek anlamına da geliyor.

Sizce bu duygusal yön, yardımı daha derin ve anlamlı kılıyor mu, yoksa verimlilik açısından bazı zorluklar mı yaratıyor?

---

4. Kültürel Arka Plan: El Vermek Nereden Geliyor?

“El vermek” deyimi, Anadolu kültüründe dayanışmanın ve imecenin bir sembolü. Eskiden tarlada, inşaatta, düğün hazırlığında, hatta ev yapımında bile komşular birbirine “el verirdi”.

- İmece Geleneği: Herkesin gücünü, zamanını ve emeğini ortak bir amaç için harcaması.

- Ahilik Kültürü: Mesleki dayanışma ve usta-çırak ilişkisi.

- Aile Bağları: Yardımın karşılık beklemeden verilmesi.

Bu geleneksel anlam, günümüzde şehirleşme ve bireyselleşme ile biraz zayıflamış olsa da hâlâ birçok insanın zihninde “el vermek” demek, komşunun yükünü omuzlamak demek.

---

5. Erkek vs. Kadın Yaklaşımlarının Çatıştığı Noktalar

- Somut vs. Soyut: Erkekler yardımı rakamlarla, kadınlar ise hislerle ölçüyor.

- Kısa Vadeli vs. Uzun Vadeli: Erkekler genellikle proje bazlı yardıma yatkın; kadınlar ilişkisel bağ kurmayı önceliyor.

- Bireysel vs. Toplumsal: Erkeklerde yardım daha çok bireye odaklanırken, kadınlarda yardımın topluma etkisi de önemli.

Bu farklar bazen çatışma yaratıyor. Örneğin: Bir erkek “Ben ona iş buldum, görevim bitti” derken, bir kadın “O yeni işinde mutlu mu, zorlanıyor mu?” diye düşünüyor.

---

6. Günümüzde “El Vermek”: Sosyal Medya ve Modern Yorumlar

Artık “el vermek” sadece fiziksel ya da maddi yardımla sınırlı değil.

- Sosyal Medyada Destek: Birinin işini, projesini, sanatını paylaşmak.

- Bağış Kampanyaları: Online fon toplama platformlarında katkı sağlamak.

- Bilgi Paylaşımı: Forumlar, bloglar, videolar aracılığıyla tecrübeyi aktarmak.

Fakat burada da bir sorun var: Sosyal medyada “like” atmak, gerçekten el vermek mi sayılır, yoksa bu sadece vicdan rahatlatma mı?

---

7. Tartışmayı Açalım

Benim merak ettiklerim:

- Sizce “el vermek” deyimi, TDK’daki tanımıyla sınırlı mı, yoksa kültürel ve duygusal anlamlarla genişlemeli mi?

- Erkeklerin somut ve ölçülebilir yardımı mı yoksa kadınların duygusal ve sürekli desteği mi daha etkili?

- Modern dünyada “el vermek” dijital ortamlarda da aynı değere sahip mi, yoksa anlam kayması mı yaşıyoruz?

---

Son Söz

“El vermek” bana göre sadece bir yardım değil, bir bağ kurma eylemi. TDK tanımı işin temeli ama yaşadığımız toplum, kültür ve bireysel bakış açılarımız bu kelimeye yüklediğimiz anlamı çok değiştiriyor. Kimimiz için bu, bir iş kurmaya sermaye sağlamak; kimimiz için zor bir günde yanına oturup bir fincan çay içmek.

Şimdi söz sizde forumdaşlar, bakalım sizin “el vermek” tanımınız hangisine daha yakın? Somut sonuçlara mı, yoksa manevi derinliğe mi?

Ben topu ortaya attım, elinizi uzatıp tartışmaya katılmak isteyen var mı? 😉