Gül Biçiminde Etli Lahana Sarması (Püf Noktalarıyla)

semaver

New member
Gül Biçiminde Etli Lahana Sarması (Püf Noktalarıyla) Tanımı İçin Gereçler

• 1 orta uzunluk lahana
  • 100 gram orta yağlı kıyma
  • 2 çay bardağı pirinç
  • 1 çay bardağı bulgur
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı
  • 1 yemek kaşığı salça
  • Yarım yemek kaşığı biber salçası (Ben acı kullandım)
  • 2 orta uzunluk kuru soğan
  • 2 diş sarımsak (Ezilmiş)
  • Tuz
  • Nane
  • Kimyon
  • Karabiber
  • Pulbiber
  • Zerdeçal (Baharat ölçülerini damak zevkinize göre ayarlayın)
Gül Halinde Etli Lahana Sarması (Püf Noktalarıyla) Tanımı Nasıl Yapılır?

Not EkleTanımı Yazdır

1. Lahanayı tuzlu suda haşlayın (Çok fazla yumuşatmayın)
  2. Bulgur ve pirinci yıkayıp, karıştırma kabına alın.
  3. Doğranmış soğan, sarımsak ve öteki bütün iç gereçleri karıştırın. Yarım çay bardağı su döküp, tekrar karıştırın 5 -10 dakika bekletin suyunu çeksin.
  4. Haşlanan lahana yapraklarının ortada bulunan kalın damar kısmını uzunluktan iki yan tarafınca keserek çıkarın (Bu kısmında fotoğraf çekmeyi unutmuşum maalesef elimizde iki adet büyük yaprak oluştu)
  5. Lahanayı ince kısmına iki yemek kaşığı kadar iç koyup, uzun rulo biçiminde sarın. daha sonra kendi etrafında çevirerek gül hali verin.
  6. Bütün lahanayı bu türlü sardıktan daha sonra yayvan tencereye şayet elinizde var ise iki kesim kaburga kemiği yerleştirin.
  7. Üzerine sarmaları dikkatlice dizin. Bu etapta açılmasın diye kürdan batırabilirsiniz. Benim lahanam fazlaca yumuşaktı hiç açılmadı o yüzden gerek görmedim.
  8. Yarım yemek kaşığı salçayı kaynar su ile açın.
  9. 3 yemek kaşığı zeytinyağı ve biraz tuz ek edip lahanaların üzerine dökün (Sarmaların üzerine dökülen tuz lahananın sası tadını alıyor)
  10. Üstüne yük koyarak (Dolma taşı yada yayvan bir tabak )kapatın.
  11. Sarmaların üzerini epey geçmeyecek biçimde su ekleyin.
  12. Yumuşayana kadar pişirin (Ben 40 dakikada pişirdim).
  13. Lahanaya bir seferde olmazda azar azar su ek ederek pişirilirse açılma riski ortadan kalkar hemde suyunu gereksinime nazaran aldığı için daha lezzetli olur.
  14. Pişen lahana sarmasının 15 -20 dakika dinlendirdikten daha sonra sıcak servis yapın. Afiyet olsun.
Gül Halinde Etli Lahana Sarması (Püf Noktalarıyla) Tanımı Fotoğraflı Yapılışı