semaver
New member
Gül Biçiminde Etli Lahana Sarması (Püf Noktalarıyla) Tanımı İçin Gereçler
Not EkleTanımı Yazdır
- 1 orta uzunluk lahana
- 100 gram orta yağlı kıyma
- 2 çay bardağı pirinç
- 1 çay bardağı bulgur
- Yarım çay bardağı zeytinyağı
- 1 yemek kaşığı salça
- Yarım yemek kaşığı biber salçası (Ben acı kullandım)
- 2 orta uzunluk kuru soğan
- 2 diş sarımsak (Ezilmiş)
- Tuz
- Nane
- Kimyon
- Karabiber
- Pulbiber
- Zerdeçal (Baharat ölçülerini damak zevkinize göre ayarlayın)
Not EkleTanımı Yazdır
- Lahanayı tuzlu suda haşlayın (Çok fazla yumuşatmayın)
- Bulgur ve pirinci yıkayıp, karıştırma kabına alın.
- Doğranmış soğan, sarımsak ve öteki bütün iç gereçleri karıştırın. Yarım çay bardağı su döküp, tekrar karıştırın 5 -10 dakika bekletin suyunu çeksin.
- Haşlanan lahana yapraklarının ortada bulunan kalın damar kısmını uzunluktan iki yan tarafınca keserek çıkarın (Bu kısmında fotoğraf çekmeyi unutmuşum maalesef elimizde iki adet büyük yaprak oluştu)
- Lahanayı ince kısmına iki yemek kaşığı kadar iç koyup, uzun rulo biçiminde sarın. daha sonra kendi etrafında çevirerek gül hali verin.
- Bütün lahanayı bu türlü sardıktan daha sonra yayvan tencereye şayet elinizde var ise iki kesim kaburga kemiği yerleştirin.
- Üzerine sarmaları dikkatlice dizin. Bu etapta açılmasın diye kürdan batırabilirsiniz. Benim lahanam fazlaca yumuşaktı hiç açılmadı o yüzden gerek görmedim.
- Yarım yemek kaşığı salçayı kaynar su ile açın.
- 3 yemek kaşığı zeytinyağı ve biraz tuz ek edip lahanaların üzerine dökün (Sarmaların üzerine dökülen tuz lahananın sası tadını alıyor)
- Üstüne yük koyarak (Dolma taşı yada yayvan bir tabak )kapatın.
- Sarmaların üzerini epey geçmeyecek biçimde su ekleyin.
- Yumuşayana kadar pişirin (Ben 40 dakikada pişirdim).
- Lahanaya bir seferde olmazda azar azar su ek ederek pişirilirse açılma riski ortadan kalkar hemde suyunu gereksinime nazaran aldığı için daha lezzetli olur.
- Pişen lahana sarmasının 15 -20 dakika dinlendirdikten daha sonra sıcak servis yapın. Afiyet olsun.