Kaç türlü sapma vardır sosyolojide ?

Shib

Global Mod
Global Mod
Sosyolojide Kaç Turu Sapma Var? Sapmaların Eğlenceli Dünyasına Adım Atalım!

Herkese merhaba! Bugün size biraz farklı bir açıdan sosyolojiye bakmayı öneriyorum: Sapmalar! Ama merak etmeyin, bu yazıda sapmalar kötü şeyler değil, aksine toplumu anlamamızda bize çok şey öğretebilecek ilginç bir konu. Hepimizin yaşadığı "normal" ya da "toplumsal kurallara uyan" hayatlar bazen çok sıkıcı olabilir, değil mi? O yüzden, bu yazıda "sapma" dediğimizde aklınıza hemen birinin kuralları çiğneyip, kasıtlı olarak toplumsal düzene karşı gelmesi gelmesin. Sapmalar, aslında bizim toplumsal yapıların nasıl işlediğini ve bazen nasıl da eğlenceli bir şekilde esneyebildiğini anlamamıza yardımcı olur!

Peki, sosyolojide kaç tür sapma vardır? “Sapma” deyince, aklımıza ne gelir? İşte bu sorulara renkli ve eğlenceli bir bakış açısıyla yanıt vermek istiyorum. Hem de tüm bunları, sadece birkaç teorik kavramla değil, hayatın içinden örneklerle, biraz mizah katarak ve farklı bakış açılarıyla keşfedeceğiz. Hazırsanız, gelin biraz sapmalarla eğlenelim!

Sapma Nedir ve Neden Önemlidir?

Öncelikle, sosyolojide sapma, genel olarak toplumun belirlediği normlardan ve değerlerden sapan davranışlar olarak tanımlanır. Ancak "sapma" dendiğinde, ilk aklımıza gelen şey bir suçlu, bir yanlış yapan kişi ya da toplumdan dışlanmış biri olmamalı. Hani bazen bir arkadaşımız gruptan farklı bir şekilde giyinir ya da birinin farklı bir yemek kültürünü benimsemesi, bazen de sıradan bir “toplumsal normu” sorgulaması bir sapma olarak değerlendirilebilir. Çünkü sapma, aslında sosyal yapının değişim ve gelişim aracı olabilir.

Bu açıdan bakıldığında, sapma bazen kötü değil, daha çok yeni bir bakış açısının doğmasına sebep olur. Yani bir anlamda, sapma toplumsal değişim için küçük bir adım olabilir. Ama tabii, çok büyük adımlar atılırsa, herkesin kafası karışabilir ve toplumsal düzen sarsılabilir!

Sosyolojide Kaç Turu Sapma Var?

Sapma, sosyolojide çeşitlenebilir, çünkü toplumlar farklıdır, insanlar farklıdır ve tabii ki normlar da değişkendir. Sosyolojik teoriye göre, başlıca dört tür sapma vardır:
1. İzlenebilir Sapmalar: Bu, halk arasında "kimse görmedi ama ben biliyorum" türü sapmalardır. Yani, biri alışveriş merkezinde biraz fazla tatlı yemiş olabilir ya da pazara giderken alışveriş listesine uymamış olabilir. Toplum genel olarak bu tür küçük sapmaları göz ardı eder çünkü "çok büyük bir problem" değildir. Bu tür sapmalar, sosyal kabul gören normlara karşı küçük, ama genellikle zararsız bir isyandır.
2. Hikaye Değiştiren Sapmalar: İkili ilişkilerde sıkça karşılaştığımız "yeni bir şey söyleyeceğim" sapmaları! Bazen insanların sosyal hayatta beklentileri sapmalarla değişir. Mesela, biri "Ben artık vegan oldum" diyebilir ve bu, bir başkası için ciddi bir sapma olabilir. Ancak, zamanla toplum bunu kabullenebilir ve bu "sapma" bir norm haline gelebilir. Ya da "tamamen iş hayatına odaklanmaya karar verdim" diyen birinin arkadaşları, o kişinin işkolik olmasına tepki verebilir. Fakat zaman içinde, toplum daha fazla böyle kişileri anlamaya başlar.
3. Suçlulukla İlgili Sapmalar: İşte burası biraz daha ciddi bir konu! Suçluluk, toplumsal normların ihlali ile ilgilidir ve bu tür sapmalar, genellikle hukuki sonuçlar doğurur. Mesela, hırsızlık ya da dolandırıcılık gibi suçlar bu tür sapmalara örnek gösterilebilir. Ancak, bu tür sapmalar da bazen toplumsal değişimlere öncülük eder. Yani suç işleyenlerin sadece cezalandırılmadığını, aynı zamanda toplumsal yapıyı daha sağlıklı bir hale getirmeye yönelik adımların atıldığını da görebiliyoruz.
4. Toplumdan Dışlanmış Sapmalar: Bu tür sapmalar, genellikle toplumun kabul etmediği, dışladığı ve marjinalleştirdiği bireyleri kapsar. Toplum dışı olarak adlandırılan bu insanlar, genellikle normlara uymayan davranışları nedeniyle yalnızlaşır. Ancak, zaman içinde toplumsal yapılar, bazı bu tür sapmaları kabul etmeye ve bunları toplumun bir parçası olarak görmeye başlar.

Erkeklerin ve Kadınların Sapmalara Bakışı: Strateji ve Empati

Erkekler genellikle toplumsal normlara karşı stratejik ve pratik bir yaklaşım benimseme eğilimindedir. Örneğin, iş dünyasında kuralların dışına çıkan ve farklı yollarla başarıyı yakalamayı hedefleyen bir erkek, bu sapmaları “strateji” olarak değerlendirir. Kadınlar ise genellikle toplumsal ilişkilerdeki etkileşimi, duyguları ve empatiyi daha fazla öne çıkarabilirler. Dolayısıyla, bir kadın, toplumsal normlara uymayan bir davranışı anlamaya çalışırken, bunun arkasındaki duygusal ve toplumsal bağları daha derinden sorgulayabilir.

Bununla birlikte, genellemeler yapmaktan kaçınarak, her bireyin sapmaya karşı tutumunun ve yaklaşımının kendi deneyimlerine dayalı olarak şekillendiğini söylemek daha doğru olacaktır. Sonuçta, toplumsal normlara karşı çıkan birinin yaşadığı toplumsal baskı, cinsiyet ya da bireysel kimlik üzerinden farklı şekillerde hissedilebilir.

Sonuç: Sapma Toplumu Nasıl Şekillendirir?

Sonuç olarak, sapma, sadece toplumsal normlara karşı bir isyan değil, aynı zamanda toplumsal değişimin de bir aracı olabilir. Bir toplumsal yapı ne kadar katı olursa, o kadar sapma ortaya çıkar. Bu sapmalar bazen toplumun yeniliklere adaptasyonunun bir göstergesidir. Belki de gelecekte, normlar ve sapmalar arasındaki sınırlar daha da bulanıklaşacak ve toplumsal yapılar daha esnek hale gelecek.

Hadi, şimdi sizlere soralım: “Sizce bir toplumun sağlıklı gelişmesi için normlar mı, yoksa sapmalar mı daha önemli?” Fikirlerinizi bizimle paylaşın ve bu eğlenceli konuda tartışmamıza katılın!