Kapalı Sistem Nedir Eğitimde ?

Emre

New member
**Kapalı Sistem Nedir Eğitimde? Geleceğin Eğitim Yöntemlerine Bakış**

Herkese merhaba,

Bugün eğitimde geleceği şekillendirebilecek bir konuya dair biraz kafa yoracağım: Kapalı sistemler. Bu terimi, özellikle eğitim dünyasında duymaya başladıkça, zihnimde bir dizi soru oluştu. Kapalı sistemler, eğitimde neler değiştirebilir? Bu sistemler, eğitim yöntemleri ve öğrenme süreçleri açısından nasıl bir dönüm noktası olabilir? Hep birlikte bunları tartışalım.

Eğitimde kapalı sistemler, başlangıçta belki de çok soyut bir kavram gibi görünebilir. Ancak, geriye doğru baktığımızda, zaten pek çok eğitimsel yapının kapalı sistemlere dayandığını fark edebiliriz. Peki, bu kapalı sistemlerin gelecekte eğitimde nasıl bir yer alacağı ve toplumsal yapıyı nasıl etkileyeceği üzerine düşünelim.

**Kapalı Sistemlerin Eğitimdeki Rolü: Kontrollü ve Kapalı Çevreler**

Kapalı sistemler, dışarıdan etkileşimlere kapalı, belirli kurallar ve denetimlerle şekillenen çevrelerdir. Eğitimde bu kavramı anlamak için, öğrenci ve öğretmenlerin dış dünyadan izole olmuş bir yapıda faaliyet gösterdiği ortamlardan bahsedebiliriz. Bu tür sistemler, öğrencilere belli bir süre boyunca tam anlamıyla kontrollü bir ortam sunar. Genelde, içerideki tüm unsurlar öğretim hedeflerine göre belirlenir ve dışsal etkiler minimize edilir.

Gelecekte, bu tür eğitim sistemleri daha da yaygınlaşacak gibi görünüyor. Özellikle dijitalleşme ile birlikte, sanal sınıfların, özel yazılımların, interaktif içeriklerin, öğretmenlerin ve öğrencilerin sınırlarının çok daha net çizildiği kapalı eğitim sistemleri ortaya çıkabilir. Örneğin, yapay zeka destekli eğitim yazılımları, öğrencinin her hareketini izleyebilir ve ona göre kişiselleştirilmiş bir eğitim planı sunabilir. Öğrencinin dış dünyadaki etkileşimleri, sisteme dahil olan yazılımlar tarafından çok daha sistematik bir şekilde denetlenebilir.

Erkeklerin, genellikle stratejik ve analitik bir bakış açısıyla, kapalı sistemleri eğitimde daha fazla tercih edeceğini öngörebiliriz. Stratejik olarak bakıldığında, eğitimdeki bu tür sistemler, öğrenme süreçlerinin optimize edilmesini sağlar. Öğrencilerin performansları anında değerlendirilebilir, eksiklikler tespit edilip hızlıca çözümler üretilebilir. Yani, eğitimde başarıyı daha ölçülebilir kılmak ve sistematik bir şekilde kontrol etmek, erkeklerin genellikle odaklandığı hedefler arasında yer alıyor.

**Kadınların Perspektifi: Eğitimde İnsan ve Duygu Boyutu**

Kadınlar ise bu tür kapalı sistemlerin toplumsal ve insani etkilerine dair daha derin sorular sormaya eğilimlidir. Eğitimde bu tür kapalı sistemler, öğrencilerin gelişiminde duygu ve insan ilişkilerinin nasıl etkilenebileceği sorusunu gündeme getirebilir. Sürekli denetlenen ve sistematik bir şekilde eğitilen bir öğrencinin, duygusal ihtiyaçları ne olacak? Empati, toplumsal beceriler, öğretmen-öğrenci ilişkileri gibi konular nasıl şekillenecek?

Eğitimdeki kapalı sistemler, bireysel özgürlüğü sınırlayabilir ve öğrencilerin toplumsal beceriler kazanmasını engelleyebilir. İnsanlar, sosyal varlıklardır ve insanlar arasındaki etkileşimler, öğrenme süreçlerinin ayrılmaz bir parçasıdır. Bu tür sistemler, bireylerin farklı görüşlere maruz kalmalarını, sorun çözme yeteneklerini geliştirmelerini ve toplumsal sorumluluklarını keşfetmelerini engelleyebilir. Kadınlar, eğitimdeki insan odaklı yaklaşımın ve toplumsal sorumlulukların daha fazla vurgulanması gerektiğini savunurlar. Bu bağlamda, kapalı eğitim sistemlerinin, öğrencilerin insanlık durumlarını göz ardı etmeden daha etkili bir biçimde tasarlanması gerektiği görüşünü savunabiliriz.

**Kapalı Sistemlerin Eğitimdeki Potansiyel Zorlukları ve Sınırlamaları**

Kapalı sistemlerin eğitimdeki en büyük zorluklarından biri, öğrencinin bireysel yaratıcılığını ve özgürlüğünü sınırlama potansiyelidir. Herhangi bir sistemin, dış dünyadan izole olmuş bir ortamda öğrencilerin gelişimini desteklemesi zor olabilir. Eğitimde dışsal etkileşimler, öğrencinin toplumla olan bağlarını güçlendirir. Onlara farklı perspektifler sunar, empati yeteneklerini geliştirir ve bireysel bakış açılarını şekillendirir.

Kapalı sistemlerin gelecekte giderek daha fazla tercih edilecek olması, öğretmenlerin ve öğrencilerin karşılaştığı en büyük sorunları da artırabilir. Öğrencilerin zihinsel esneklikleri azalabilir, eleştirel düşünme becerileri sınırlı hale gelebilir. Sadece belirli bir konuyu, belirli bir yöntemle öğrenmeye odaklanmak, öğrencilerin daha geniş bir dünya görüşüne sahip olmalarını engelleyebilir. Eğitimde kişisel büyüme, duygusal gelişim ve toplumsal etkileşim gibi faktörler göz ardı edilebilir.

Erkeklerin bu konuda genellikle daha analitik bir bakış açısına sahip oldukları düşünülebilir. Ancak, bu sistemlerin gelecekteki etkilerinin, sadece verimlilikle değil, aynı zamanda öğrencilerin bireysel gelişim süreçleriyle de değerlendirilmesi gerektiğini unutmamalıyız.

**Kapalı Sistemlerin Geleceği ve Forumda Tartışmak İçin Provokatif Sorular**

1. Kapalı eğitim sistemlerinin, öğrencilerin duygusal ve toplumsal gelişimini nasıl etkileyeceğini düşünüyorsunuz? Eğitimde sadece analiz ve sonuçlara dayalı bir sistem, öğrencilerin bireysel özgürlüklerini nasıl kısıtlayabilir?

2. Stratejik bir bakış açısıyla, kapalı sistemler gelecekte eğitimde daha fazla verimlilik sağlayabilir mi? Ancak bu, aynı zamanda öğrencilerin eleştirel düşünme ve empati gibi becerilerini zayıflatabilir mi?

3. Eğitimde kapalı sistemlerin, toplumsal çeşitlilik ve farklı bakış açılarına ne kadar yer bırakacağına dair düşünceleriniz neler? Bu tür sistemler, çeşitliliği teşvik edebilir mi, yoksa dar bir çerçevede mi kalacak?

Gelecekte eğitimde kapalı sistemlerin artışıyla birlikte, insan ve toplum odaklı yaklaşımlar nasıl bir denge kuracak? Hep birlikte düşüncelerimizi paylaşalım ve bu konu üzerine derinlemesine tartışalım.