ODTÜ, Metaverse’te Yeni Teknoloji Geliştirdi

Shib

Global Mod
Global Mod
ODTÜ, Metaverse’te Yeni Teknoloji Geliştirdi Metaverse kainatı sadece dev şirketler tarafınca değil biroldukca kişi, kurum ya da kuruluşlar tarafınca da ilgi görmeye devam ediyor. Bilhassa eğitim bölümü bu alanda değerli projeler geliştirmeye başladı.

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitter ve Telegram kanalımızdan takip edebilirsiniz.

Orta Doğu Teknik Üniversiteli (ODTÜ) bilim insanları, bilhassa trafik kazalarında kritik kurtarma faaliyetlerinde kullanılan ağır makinelerin replikaları ile gerçeklik algısının yüksek oranda hissedilmesini sağlayan metaverse cihanında kullanılacak yeni eğitim teknolojisi geliştirdi.

AA muhabirine konuşan ODTÜ Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Kısmı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kürşat Çağıltay, ODTÜ’de “metaverse” evreniyle ilgili yürüttükleri çalışmalara ait açıklamalar bulundu.

Metaverse cihanını yüklü olarak eğitim maksadıyla kullandıklarını lisana getiren Prof. Dr. Çağıltay, ODTÜ’de geliştirdikleri teknolojileri ODTÜ Teknokent’teki firmalar üzerinden de insanların kullanabilecekleri eser haline getirdiklerini anlattı.

“Geliştirdiğimiz Teknoloji, Kaza Yapan Araçtan İtfaiye İşçisi tarafınca İnsan Kurtarma Uygulaması”

Bu kapsamda, ODTÜ’de bilhassa kritik nazaranvlerde, tehlikeli işlerde insanların eğitilmesine yönelik metaverse teknolojisi geliştirdiklerini bildiren Çağıltay, mevzuyla ilgili şu biçimde konuştu;

“Teknolojimizi, ODTÜ Teknokent’teki firmalarla iş birliği yaparak son eser haline getirdik. Bu kapsamda yaptığımız çalışmaların şu biçimde bir özelliği de var. Sanal gerçeklik ortamları insanları büsbütün ortamdan kopartıyor, biz hem sanal gerçeklik uygulaması yaparak hem artırılmış gerçeklik teknolojisini kullanarak yani insanları bulundukları fizikî ortamdan da koparmadan bir teknoloji geliştirdik. bu biçimdece geliştirdiğimiz teknoloji, kaza yapan araçtan itfaiye çalışanı tarafınca insan kurtarma uygulaması. Bu eğitimler, itfaiye için hayli değerli. Bu maksatla birtakım araçlar elde etmeleri gerekiyor ve bu araçları tekrar kullanamıyorlar. meğer bizim geliştirdiğimiz sanal ve artırılmış gerçeklik bazlı metaverse ortamında, itfaiye işçisi ortama girip tıpkı ya da farklı senaryoları tekrar yine deneyebiliyorlar ve muvaffakiyetlerini ölçebiliyorlar. Başarısız oldukları noktalarda yine girip o noktaları pekiştirme imkanına sahip oluyorlar.”

Bu Uygulamada Gerçek Objelerle Etkileşimde Bulunulabiliyor

Çağıltay, metaverse ortamlarında gerçek objelerle etkileşmenin kısıtlı bir özellik olduğunu söyleyerek konuşmasında şu tabirlere yer verdi;

“Biz bunu da aşarak itfaiyecilerin trafik kazalarında arama kurtarma faaliyetlerinde kullandığı gerçek ve ağır aygıtların replikalarını yaptık ve sanal ortama koyduk. İşçi, bu ağır teçhizatların tartısını da hissedip taşıyarak gerçek ortamdaki üzere eğitimlerini alabiliyor. ötürüsıyla bu teknoloji ile hem sanal gerçeklik ortamında senaryolar tek tek denettirilebiliyor tıpkı vakitte bu senaryolar artırılmış gerçeklik ortamında yerden bağımsız biçimde uygulanabiliyor. Bunun için bir bilgisayar ve artırılmış gerçeklik gözlüğüne muhtaçlık var.”

Metaverse ile geliştirdikleri bu eğitimlerin belediye ve çeşitli kurumlar tarafınca ilgiyle karşılandığını belirten Çağıltay şöyleki konuştu;

“Bu teknoloji için yalnızca Türkiye’deki değil yurt haricindeki kimi kurumlarla da bağlantı kurduk. Bilhassa Orta Doğu ve Türk Cumhuriyetlerindeki kurumlarla burada gerçekleştirilen mamüllerin kullanılması konusunda teşebbüslerimiz var.”

Afet ve Acil Durumlar İçin Yeni Teknolojiler Gelecek

süratle gelişen teknolojinin eser geliştiricisi ODTÜ Teknokent firmalarından Eyesoft AŞ İş Geliştirme Yöneticisi Sevilay İmre de ODTÜ’de geliştirilen teknolojide artırılmış ve sanal gerçeklik teknolojisinin harmanlanarak metaverse kozmosunun oluşturulduğunu tabir etti.

Geliştirilen teknoloji ile itfaiye işçisinin kaza anındaki arama kurtarma eğitimlerinin tekrar yine birebir şartlarda yapılabildiğini anlatan İmre, kelamlarını şöyleki tamamladı;

“Geliştirilen teknoloji, eğitim platformu olarak epey farklı alanlara uyarlanabilecek özellikler taşıyor. Birinci kademede itfaiye çalışanının trafik kazalarında alması gereken eğitimlerle işe başladık. daha sonrasında bu teknolojiyi sel, yangın zelzele üzere afet ve acil durum eğitimlerine de uyarlamaya hazırlanıyoruz.”