“Suspicious Minds” ve diğer şarkıların yazarı Mark James 83 yaşında hayatını kaybetti

Hasan

Global Mod
Global Mod
“Suspicious Minds”, “Hooked on a Feeling” ve “Always on My Mind” gibi hit şarkılarıyla tür değiştiren Grammy ödüllü şarkı yazarı Mark James, cumartesi günü Nashville'deki evinde hayatını kaybetti. 83 yaşındaydı.

Ölümü kızı Sammie Zambon tarafından doğrulandı.

Yıllar boyunca Bay James'in şarkı kataloğuna seslerini veren birçok yıldız arasında Elvis Presley ve Willie Nelson da vardı.

Onun sert hitlerle dolu kariyeri, 1968'de, ömür boyu arkadaşı olan country ve pop söz yazarı BJ Thomas'ın, Billboard Top 40'a giren “The Eyes of a New York Woman”ı kaydetmesiyle başladı. Bay Thomas bunu, Bay James'in yeni keşfedilen aşka bir övgü olan ve aynı yıl 5. sıraya yükselen “Hooked on a Feeling” adlı başka bir şarkısıyla takip etti. 1974'te İsveçli rock grubu Blue Swede'in versiyonu 1 numaraya yükseldiğinde işler daha da iyi gitti.

1969'da Elvis Presley, Bay James'in bir yıl önce kaydettiği ve çok az ilgi gören bir single olarak yayınladığı “Suspicious Minds” şarkısını kaydettiğinde, Bay James kendini başka bir stratosfere fırlattı. Presley'in versiyonu onun en büyük hitlerinden biri oldu ve 27 ülkede 1 numaraya ulaştı. Bu onun son 1 numaralı single'ıydı.

“Suspicious Minds”, Rolling Stone'un Tüm Zamanların En İyi 500 Şarkısı listesine iki kez dahil edildi – 2004'te 91. sırada ve 2024'te 70. sırada.

Bay James'in Wayne Carson ve Johnny Christopher'la birlikte yazdığı “Her Zaman Aklımda” onun en ünlü eserlerinden biri oldu. Brenda Lee ilk versiyonu 1972'de kaydetti; Presley kendi versiyonunu 1973'te yayınladı; ve John Wesley Ryles, Texas Heritage Songwriters Association'a göre 1979'daki versiyonuyla ilk 20 ülke hiti arasında yer aldı.

Ancak “Always on My Mind”ın en bilinen versiyonu Willie Nelson'a aittir ve 1982 yılında piyasaya sürülmüştür. Bu şarkı, Bay James ve arkadaşlarına Yılın Şarkısı ve En İyi Country Şarkısı dallarında Grammy Ödülü'nü kazandırdı ve aynı zamanda Country Müzik Derneği tarafından Yılın Şarkısı seçildi. Rekor 2008'de Grammy Onur Listesi'ne girdi.

Bay James'in şarkıları aynı zamanda Michael Bublé, Jay-Z, the Pet Shop Boys, Bill Withers, Fine Young Cannibals ve diğerleri tarafından da kaydedildi. “Rezervuar Köpekleri” ve “Lilo & Stich” filmlerinin yanı sıra “Galaksinin Koruyucuları” dizisinde de rol aldılar.

Bay James, Songwriters Hall of Fame, Nashville Songwriters Hall of Fame ve Texas Songwriters Hall of Fame'e alındı. Müzik hakları yönetim şirketi Broadcast Music Inc., 1999 yılında “Hooked on a Feeling”, “Suspicious Minds” ve “Always on My Mind” şarkılarını 20. Yüzyılın En İyi 100 Şarkısı listesine dahil etti.

Bay James, 29 Kasım 1940'ta Houston'da Francis Rodney Zambon'da doğdu. (Houston Chronicle, Houston kulüp sahiplerinin “Francis Zambon performans sergilemeye başladığında sesinden hoşlanmadığı” için Mark James adını kullandığını bildirdi.)

Geride kızı Sammie'nin yanı sıra eşi Karen Zambon, başka bir kızı Dana Zambon, erkek kardeşi Rollin ve iki torunu kaldı.

Elvis Presley, Bay James'in toplam beş şarkısını kaydetti. Bunlar iki albümünün başlık şarkılarıydı: “Raised on Rock” ve “Moody Blue”.

The Tennessean'a verdiği röportajda Bay James, Presley'in Memphis'te bir stüdyoya yerleştiği anı hatırladı ve “Suspicious Minds”ın kendisi için mükemmel olacağını fark etti.

“Sandalyede arkama döndüm ve sanki altın rengi bir numara gördüm ve aradığım şarkının bu olduğunu biliyordum” dedi. “Elvis'i sallıyor ve 'Bu senin için kaydetmen gereken harika bir şarkı dostum' diyormuş gibi hissettiğini” ekledi. Ama muhtemelen dünyadaki herkesin bunu ona söylediğini biliyordum. Bu yüzden etrafındaki insanlara söyleyebildiğim tek şey şuydu: 'Bırakın bunu kaydetsin, bu onun için harika bir şarkı!'”