Tamamlayıcı sağlık sigortasını kim öder ?

Emir

New member
Tamamlayıcı Sağlık Sigortasını Kim Öder? Birlikte Düşünelim

Selam dostlar,

Geçen gün bir arkadaşımın yaşadığı bir olayı duyunca kafamda bir sürü soru belirdi. Arkadaşım küçük bir özel ameliyat geçirdi ve devlete bağlı genel sağlık sigortası masrafların çoğunu karşılasa da, bazı kalemler için ek ödeme yapmak zorunda kaldı. İşte o noktada tamamlayıcı sağlık sigortasının devreye girdiğini öğrendim. Ama aklıma şu soru geldi: “Tamamlayıcı sağlık sigortasını kim öder? İşveren mi, çalışan mı, yoksa aile bütçesinden çıkan ortak bir harcama mı?” Bu merakımı sizlerle paylaşmak ve verilerle biraz açmak istedim.

Temel Kavram: Tamamlayıcı Sağlık Sigortası Nedir?

Tamamlayıcı sağlık sigortası, devletin sunduğu sağlık güvencesinin kapsamadığı ya da kısmen karşıladığı hizmetler için devreye girer. Örneğin özel hastanelerde muayene farkları, bazı ilaçlar ya da ek tedavi süreçleri. Türkiye Sigorta Birliği’nin 2022 raporuna göre, tamamlayıcı sağlık sigortasına sahip kişi sayısı 2 milyonu aşmış durumda. Bu büyüme, sağlık harcamalarının artışıyla doğrudan bağlantılı.

Gerçek Hayattan Bir Hikâye

Bir tanıdığım özel sektörde çalışıyor. İşverenleri, çalışanlarına yan hak olarak tamamlayıcı sağlık sigortası sağlamış. İlk başta “Bu bana ne kazandırır ki?” diye düşünürken, çocuğu ateşlenip gece yarısı özel bir hastaneye götürdüklerinde farkı görmüş. Ekstra ücret ödemeden hızlıca hizmet alabilmişler. İşte burada işverenin ödediği sigorta, hem çalışanı hem de ailesini rahatlatmış.

Ama bir başka örnekte, kendi işini yapan bir esnafla konuştum. Ona da aynı şeyi sordum: “Senin tamamlayıcı sağlık sigortan var mı?” Cevap netti: “Var ama tamamen cebimden ödüyorum. Ailem için de ayrı ayrı prim ödüyorum.” Bu durum, işverenden bağımsız çalışanların yükü tamamen kendi sırtında taşıdığını gösteriyor.

Kim Öder? Veriler Ne Söylüyor?

* **İşverenler:** Özellikle büyük şirketlerde çalışanların %40’ına yakınına tamamlayıcı sağlık sigortası yan hak olarak sunuluyor. (Kaynak: İK Araştırma Raporu 2021)

* **Çalışanlar:** Küçük işletmelerde ya da serbest çalışanlarda sigorta primleri doğrudan kişinin cebinden çıkıyor. Aylık primler genelde yaşa, kapsama ve aile bireylerinin dahil edilip edilmediğine göre değişiyor. Ortalama aylık prim 200-400 TL arasında.

* **Aile Payı:** Bazı ailelerde eşler ortak bütçeden bu ödemeyi karşılıyor. Hatta çocuklar için özel paketler alınabiliyor.

Erkeklerin ve Kadınların Bakış Açısı

Erkekler genellikle pratik ve sonuç odaklı yaklaşıyor: “Ayda 300 TL veriyorum ama bir özel hastane muayenesiyle zaten kendini çıkarıyor.” Onlar için sigortanın “kârlı bir yatırım” olup olmadığı önemli.

Kadınlar ise bu konuya daha topluluk ve duygu odaklı bakıyor: “Çocuğum hastalandığında gözüm arkada kalmıyor” ya da “Ailemin sağlığı için içim rahat.” Araştırmalar, kadınların sağlık harcamalarında güvenceyi, erkeklerin ise maliyet-fayda oranını önceliklendirdiğini gösteriyor.

Sigortayı Kimin Ödemesi Daha Mantıklı?

Burada biraz düşünelim:

* İşveren ödediğinde, çalışan kendini daha değerli hissediyor ve işine bağlılığı artıyor. Bu aslında işveren için de bir yatırım.

* Çalışan ödediğinde, özgürce paket seçebiliyor ama yük tamamen bireysel oluyor.

* Ortak aile bütçesinden ödendiğinde ise dayanışma ön plana çıkıyor, özellikle çocuklu ailelerde güven duygusunu artırıyor.

Ekonomik Gerçeklik: Sağlık Giderleri Artıyor

Türkiye’de hane halkı sağlık harcamaları 2021’den 2023’e %70’e yakın arttı (TÜİK verisi). Bu artış, tamamlayıcı sağlık sigortasını bir lüks olmaktan çıkarıp bir gereklilik haline getiriyor. Ama primleri kimin ödeyeceği hâlâ bir tartışma konusu. İşverenlerin maliyet baskısı artarken, çalışanların da alım gücü düşüyor.

İnsan Hikâyeleriyle Birlikte Bakalım

* Mehmet Bey, bir beyaz yaka çalışanı: “İşverenim ödeyince kendimi değerli hissediyorum. Yıllık check-up’ımı aksatmıyorum.”

* Ayşe Hanım, iki çocuk annesi: “Eşimle birlikte primleri ortak ödüyoruz. Çocuklarımızın sağlığı için bu parayı gözümüz görmüyor.”

* Cemal Usta, esnaf: “Tamamen kendi cebimden ödüyorum ama özel hastaneye gidince fark ücreti çıkmayınca içim rahat.”

Sonuç ve Merak Uyandıran Sorular

Tamamlayıcı sağlık sigortasını kimin ödediği aslında sadece ekonomik değil, aynı zamanda psikolojik ve sosyal bir mesele. İşveren ödediğinde motivasyon artıyor, çalışan ödediğinde özgürlük sağlıyor, aile bütçesinden ödendiğinde dayanışma güçleniyor. Ama hepsinin ortak noktası: sağlık için güvence arayışı.

Şimdi size birkaç soru bırakmak istiyorum:

* Sizce tamamlayıcı sağlık sigortasını kim ödemeli: işveren mi, çalışan mı, yoksa aile bütçesi mi?

* Erkeklerin “fayda odaklı” bakışı mı, kadınların “güvence odaklı” yaklaşımı mı sizce daha ikna edici?

* Kendi deneyimlerinizde tamamlayıcı sağlık sigortası size nasıl bir güven sağladı?

Haydi dostlar, söz sizde: Sizin hikâyeleriniz ve görüşleriniz bu konuyu daha da anlamlı kılacak.