1867'de Osmanlı'da ne oldu ?

Ceren

New member
1867’de Osmanlı: Gerileme Mi, Yoksa Dönüşümün Başlangıcı Mı?

Arkadaşlar, 1867'nin Osmanlı İmparatorluğu'ndaki yeri hakkında bir şeyler yazmaya başladım ve gerçekten tartışmaya değer bir konu olduğunu düşünüyorum. Osmanlı'nın son yıllarındaki kritik adımlardan biri de 1867 yılıydı. Ancak, bu dönemin tarihe nasıl yazıldığı ve nasıl değerlendirildiği konusunda derin bir kafa karışıklığı olduğunu da belirtmeliyim. İddia ediyorum ki, Osmanlı'nın bu dönemi tam anlamıyla ne bir gerileme, ne de bir reform dönemi olarak değerlendirilemez. Peki, o zaman 1867'nin ardında ne vardı? Gerçekten imparatorluğun sonunu hazırlayan adımlar mı atılıyordu, yoksa yeni bir dönüşümün ilk işaretleri miydi? Benim görüşüm, bu tarihin ne kadar kritik olduğuna dair farklı bakış açılarıyla hep birlikte bir tartışma başlatmamız gerektiği yönünde.

1867: Osmanlı'nın "Sonun Başlangıcı" Mı?

1867 yılı, Osmanlı İmparatorluğu için çok katmanlı bir dönemi simgeliyor. Bu tarih, Osmanlı'nın modernleşme çabalarına dair önemli girişimlerin olduğu, aynı zamanda içsel çatışmaların da arttığı bir yıl olarak kaydedildi. 1867'de, en belirgin adım, Sultan Abdülaziz’in reform yapma çabalarından birine sahne oldu. Ancak bu reformlar, halk tarafından her zaman destek bulmadı. Hangi reformlar mı? Herkesin bildiği Tanzimat Fermanı'nın haleflerinden olan bu adımlar, aslında içe kapanan Osmanlı toplumunu dış dünyaya açmayı hedefliyordu. Ama sonuç? Sonuç pek de öyle düşündükleri gibi olmadı. Her ne kadar dışa dönük reformlar yapmaya çalışsalar da, içsel çelişkiler bir türlü çözülemedi.

Stratejik bir açıdan bakıldığında, Sultan Abdülaziz’in reformları, imparatorluğu modernize etmeyi amaçlayan önemli adımlar olsa da, aynı zamanda bir "fırsatçılık" durumunu da beraberinde getirdi. Bu fırsatçılığın temelinde, Batı'nın güç gösterileri ve Osmanlı'nın bu güçlere karşı durabilme çabası vardı. Ancak asıl soru şudur: Osmanlı, bu tür stratejik adımlarla gerçekten kendisini kurtarabilir miydi? Yoksa bu çabalar, imparatorluğun kendi kimliğini kaybetmesine ve sonunda parçalanmasına yol açan adımlar mıydı? Bu noktada her iki bakış açısının da haklılık payı var.

Kadınların Perspektifi: İnsan Odaklı Bir Bakış Açısı

Kadınlar, genellikle tarihteki bu tür kritik anlara daha empatik bir açıdan yaklaşırlar. 1867’deki Osmanlı’yı değerlendirirken, dönemin sosyo-kültürel yapısını ve halkın yaşamını göz önünde bulundurmak gerekir. Osmanlı'nın dışa dönük reformları halkın yaşamını ne ölçüde değiştirdi? Gerçekten halkın hayatına dokunan reformlar mıydı, yoksa sadece eliti mi kapsayan adımlar atıldı? Kadınlar açısından bu sorunun cevabı, belki de daha önemlidir. Çünkü bir toplumun, özellikle de Osmanlı İmparatorluğu gibi çok katmanlı bir yapının, değişimden en çok etkilenen kesimleri arasında kadınlar yer almaktadır.

Sosyal yapının dönüştüğü bir dönemde, Osmanlı'daki kadınların durumunu iyileştirmek için atılacak adımlar, belki de reformun en önemli parçası olmalıydı. Ancak 1867’de atılan adımlar, esas olarak erkeklere yönelik oldu. Yani, içki yasakları, kadın hakları gibi kritik adımlar, gündemde değildi. Sultan Abdülaziz’in reform çabaları, bir anlamda kadını toplumda daha da "görünmeyen" hale getiren adımlar oldu. Bu, kadınlar açısından büyük bir kayıp olarak görülebilir. Çünkü bir toplumun kalkınması, her bireyinin potansiyelini en üst düzeye çıkarabilmesiyle mümkündür.

Erkeklerin Perspektifi: Stratejik Bir Dönemle Karşı Karşıya Mıyız?

Erkekler, Osmanlı’nın 1867 yılındaki adımlarını daha çok stratejik bir bakış açısıyla değerlendirebilirler. Yani, imparatorluğun varlık mücadelesi verdiği bu dönemde, dış güçlere karşı güçlü bir şekilde ayakta kalabilmek için gerekli olan reformların zamanında yapıldığı söylenebilir. Buradaki soru, şu: "Osmanlı bu reformları yeterince erken mi yaptı, yoksa Batı ile kıyaslanarak geç kaldılar mı?" Sonuçta, batı dünyasında sanayi devrimi çoktan başlamışken, Osmanlı'nın bu devrimi yakalamaya çalışması, bazılarımıza yeterli gelmiş olabilir. Ama başka bir açıdan bakıldığında, bu reformlar sadece Batı’ya uyum sağlamak için atılmış adımlar gibi görünüyor.

İçteki sorunlar bir türlü çözülemiyor, Osmanlı’nın reformlarına karşı olan direncin üstesinden gelinemiyordu. Aslında, 1867'de Osmanlı'nın geçirdiği bu "stratejik dönüşüm", batılılaşmanın getirdiği ağır bir yükü de beraberinde getirmişti. Bu noktada, sorulması gereken soru şudur: Osmanlı, Batı'nın siyasi ve ekonomik koşullarına ayak uydurarak gerçekten kendisini yeniden inşa edebilir miydi? Yoksa bu girişimler sadece "yapay bir yükseliş" olarak mı kalacaktı?

Sonuç: 1867 Osmanlı İmparatorluğu’nda Gerçekten Ne Oldu?

1867, Osmanlı'nın belki de son çırpınışlarını yaptığı bir dönemdir. Dış dünyaya açılmak için yapılan reformlar, içsel direnişleri aşamamış ve halkın büyük kısmına ulaşamamıştır. Tarihin bu kritik yılı, aslında büyük bir dönüşümün başlangıcı olabilirdi, ancak içsel yönetim zayıflıkları ve halkın taleplerinin göz ardı edilmesi nedeniyle başarısız olmuştur. Sonuçta, bir devletin başarısı sadece stratejik adımlarla değil, halkının da bu adımları içselleştirerek toplumsal hayata yansıtabilmesiyle mümkün olur.

Peki sizce 1867 yılında Osmanlı’da gerçekten bir dönüşüm mü yaşandı, yoksa sadece geçici bir kurtuluş çabası mıydı? Dönemin stratejik adımları, imparatorluğun sonunu hızlandırmış olabilir mi? Yoksa bu adımlar, Osmanlı'nın Batı ile olan ilişkilerini güçlendirip modernleşme yolunda bir adım mı atmıştı? Yorumlarınızı bekliyorum, hararetli bir tartışma başlatmak istiyorum!