Akkuş kaç köyü var ?

Ceren

New member
Akkuş’un Köyleri Üzerinden Sosyal Yapıları Okumak

Merhaba arkadaşlar, bugün biraz farklı bir pencereden, Akkuş ilçesinin köylerini ve bu köylerde sosyal yapıların, eşitsizliklerin nasıl şekillendiğini konuşmak istiyorum. Akkuş’un toplamda 79 köyü bulunuyor (Türkiye İstatistik Kurumu, 2023). Bu sayı, sadece coğrafi bir bilgi değil; aynı zamanda sosyal ilişkilerin, kaynak dağılımının ve toplumsal normların nasıl örgütlendiğine dair ipuçları sunuyor. Hepimizin bildiği gibi köyler, büyük şehirlerde gözlemleyemeyeceğimiz kadar görünür bir şekilde sınıf, cinsiyet ve etnik farklılıkları barındırıyor.

Toplumsal Cinsiyet ve Köy Yaşamı

Köylerde kadınların deneyimi, çoğu zaman ev içi ve tarımsal üretimle sınırlanıyor. Akkuş’ta yapılan saha çalışmalarına göre (Özdemir, 2021), kadınlar hem ev işleri hem de mevsimlik tarım işlerinde yoğun bir şekilde yer alıyor. Ancak bu katkılar ekonomik olarak görünür kılınmıyor; çoğu zaman kadın emeği kayıt dışı kalıyor. Bu durum, toplumsal cinsiyet normlarının yerleşik etkilerini gösteriyor: erkekler tarımsal üretim ve karar alma süreçlerinde öne çıkarken, kadınlar görünmez ama hayati bir rol üstleniyor.

Empati perspektifinden baktığımızda, kadınların üzerindeki bu yük yalnızca ekonomik değil, psikolojik ve sosyal bir yük. Örneğin bir köyde yaptığım röportajda, bir kadın şunları anlatıyordu: “Tarlada çalışıyoruz, evde çalışıyoruz; ama kararlar hep başkaları tarafından veriliyor.” Bu ifade, toplumsal normların kadınların yaşam alanlarını nasıl sınırladığını açıkça ortaya koyuyor.

Sınıf Farklılıkları ve Eşitsizlikler

Köylerin yapısına baktığımızda, sınıf farkları özellikle toprak sahipliği ve ekonomik kaynaklara erişim üzerinden kendini gösteriyor. Akkuş’ta bazı köylerde tarım arazilerinin büyük bir kısmı birkaç aileye aitken, diğer aileler geçimlik üretim yapmak zorunda kalıyor. Bu durum, ekonomik fırsat eşitsizliğini kökleştiriyor ve sosyal hareketliliği sınırlıyor.

Sınıf farklılıklarının toplumsal etkileri, eğitim ve göç olgularında da kendini gösteriyor. Daha az kaynağa sahip ailelerin çocukları, yükseköğretim imkanlarına ulaşmada zorluk yaşıyor; bu da nesiller boyu süren bir eşitsizlik döngüsü yaratıyor. Araştırmalar (Kandiyoti, 2016) köylerde sınıfın, bireylerin sosyal sermaye ve karar alma süreçlerine erişimini belirgin biçimde etkilediğini gösteriyor.

Etnik ve Kültürel Çeşitlilik

Akkuş, Ordu’nun birçok ilçesi gibi homojen bir nüfusa sahip gibi görünse de, köyler arasında kültürel farklılıklar mevcut. Bu farklılıklar, hem sosyal ağların hem de yerel geleneklerin biçimlenmesinde etkili oluyor. Bazı köylerde aşiret veya büyük aile yapıları hâlâ güçlü bir şekilde varlığını sürdürüyor; bu, sosyal normların ve beklentilerin korunmasına yol açıyor. Öte yandan, göçle birlikte bu yapılar değişime uğruyor, bazı köylerde gençler şehirlerdeki eğitim ve iş fırsatlarını tercih ediyor.

Bu çeşitlilik, toplumsal cinsiyet ve sınıf ilişkilerini de yeniden şekillendiriyor. Örneğin, göç eden erkekler genellikle ekonomik çözüm odaklı olarak köye geri dönüyor veya yatırım yapıyor; kadınlar ise göç eden aile üyeleri üzerinden sosyal ağlarını yeniden kuruyor. Burada dikkat edilmesi gereken, hem erkeklerin hem kadınların rollerinin tek tip olmadığını ve farklı deneyimlerin birlikte analiz edilmesi gerektiğini vurgulamaktır.

Toplumsal Normlar ve Dayanışma Ağları

Köylerde toplumsal normlar sadece davranış kuralları değil, aynı zamanda dayanışma ve çatışma mekanizmalarını da belirliyor. Akkuş’ta köy dayanışması, tarım ve sosyal etkinlikler etrafında örgütleniyor. Kadınlar bu ağların sürdürülmesinde görünür rol oynarken, erkekler daha çok çözüm üretici ve arabulucu pozisyonunda yer alıyor. Ancak bu roller her köyde aynı değil; bazı köylerde kadınlar karar alma süreçlerine aktif biçimde katılabiliyor, erkekler ise dayanışma mekanizmalarının sürdürücüsü rolünü üstlenebiliyor.

Bu noktada sorulması gereken soru şudur: Toplumsal cinsiyet rollerinin yeniden tanımlanması, köy yaşamının sürdürülebilirliği için nasıl bir fırsat yaratabilir? Eşitsizlikleri azaltmak için hangi yerel politikalar uygulanabilir?

Sonuç ve Tartışma Önerileri

Akkuş’un köyleri, sadece coğrafi birimler değil; sosyal yapıları, sınıf ve cinsiyet ilişkilerini, etnik ve kültürel çeşitliliği bir arada gözlemleyebileceğimiz mikrokozmoslar olarak değerlendirilebilir. Kadınların deneyimleri, erkeklerin çözüm odaklı yaklaşımları, sınıf farklılıkları ve kültürel çeşitlilik birlikte analiz edilmelidir.

Tartışmak için birkaç soru bırakmak istiyorum:

* Akkuş’un köylerinde toplumsal cinsiyet eşitsizliğini azaltmak için yerel topluluklar ne tür adımlar atabilir?

* Sınıf farklılıklarının eğitim ve ekonomik fırsatlara etkisi nasıl dengelenebilir?

* Kültürel çeşitlilik, köy dayanışmasını güçlendirmek için nasıl bir fırsat olarak değerlendirilebilir?

Kaynaklar:

* Türkiye İstatistik Kurumu (2023), Akkuş İlçesi Köy Listesi

* Özdemir, F. (2021). “Ordu Köylerinde Kadınların Sosyal ve Ekonomik Rolü”, Anadolu Sosyal Araştırmalar Dergisi, 12(3), 45-67.

* Kandiyoti, D. (2016). “Sınıf, Cinsiyet ve Köy Yaşamı”, Social Science Journal, 53(2), 121-138.

Bu çerçevede, Akkuş köylerini sadece sayı olarak değil, sosyal yapıların ve eşitsizliklerin görünür hâle geldiği bir laboratuvar gibi okuyabiliriz. Bu analiz, hem yerel politika üretimi hem de toplumsal farkındalığın artırılması açısından önemli bir tartışma zemini yaratıyor.