Artçı depremler kaç oldu ?

Ceren

New member
Giriş: “Artçı depremler kaç oldu?” diye başlayan o gece

O gece forumda açılan başlık tek bir cümleydi: “Artçı depremler kaç oldu?”

Başlığı açan kişi kendini tanıtmamıştı. Sadece şunu yazmıştı: “Saatten beri saymayı bıraktım. Her sarsıntıda telefon elimde, AFAD mı USGS mi daha doğru söylüyor diye bakıp duruyorum.”

Bu mesajdan birkaç dakika sonra aynı şehirden onlarca kişi aynı sayfada toplandı. Herkesin hikâyesi farklıydı ama soru aynıydı: Kaç artçı olmuştu ve bu normal miydi?

---

Geceyi sayılara çeviren insanlar

Forumda ilk dikkat çeken kişi “Arda” takma adını kullanan bir mühendisti. Yazdığı şeyler kısa ve netti. Duygudan çok veri konuşuyordu.

“Şu ana kadar AFAD verilerine göre 37 artçı kaydedildi. USGS verileri 35 diyor. Fark, ölçüm eşiklerinden kaynaklanıyor.”

AFAD verilerini karşılaştırırken kullandığı ton, olaylara stratejik yaklaşan bir zihniyeti gösteriyordu. Ona göre mesele sayıydı, eğriydi, düşüş trendiydi.

Ama aynı forumda “Leyla” isimli bir kullanıcı bambaşka bir yerden yaklaştı:

“Ben sayı saymıyorum. Her sarsıntıda çocukların uyanma ihtimalini düşünüyorum. En büyüğü kaçtı değil, en son ne zaman herkes biraz rahat uyuyabildi onu merak ediyorum.”

İki bakış açısı aynı gerçekliğe bakıyordu ama farklı katmanlarını görüyordu. Biri sistemi çözmeye çalışıyordu, diğeri insanların iç dünyasını.

---

Veri ile duygu arasındaki ince çizgi

Arda’nın mesajlarına başka mühendisler, jeoloji öğrencileri ve saha çalışanları katıldı. Birisi şöyle yazdı:

“Seismology açısından artçılar normaldir. Genelde ana şoktan sonra logaritmik olarak azalır. Ama bu, hissedilen gerilimi azaltmaz.”

Bu teknik açıklama forumda bir rahatlama yaratmadı. Çünkü aynı anda yeni bir artçı daha hissedilmişti.

O sırada Leyla tekrar yazdı:

“Kaç oldu bilmiyorum ama her yeni sarsıntı, bir öncekinin korkusunu geri getiriyor.”

Bu cümle forumda uzun süre cevaplanmadı.

---

Geçmişin gölgesi: şehirlerin hafızası

Tartışma ilerledikçe konu sadece o geceye değil, geçmişe kaydı.

Bir kullanıcı, 1999 depreminden bahsetti. Bir diğeri 2011’deki Van sarsıntısını hatırlattı. Başka biri ise Şili ve Japonya’daki sistematik hazırlık modellerini örnek verdi.

Japonya örneğini veren kullanıcı şunu yazdı:

“Orada artçı sayısı değil, hazırlık seviyesi konuşulur. İnsanlar saymak yerine sistemin ne kadar dayanıklı olduğunu sorgular.”

Bu noktada forumda ilginç bir ayrışma oldu. Sayıya odaklananlar ile “yaşamın sürekliliğine” odaklananlar aynı başlık altında farklı diller konuşuyordu.

---

Strateji kuranlar ve ilişkileri koruyanlar

Arda, yeni bir mesajla sürece teknik bir öneri getirdi:

“Eğer artçılar 48 saat içinde 4’ün altına düşerse, ana şok sonrası normal dağılım içinde kalıyoruz. Binaların kontrolü öncelikli olmalı.”

Bu yaklaşım çözüm odaklıydı. Hangi binaya girilir, hangi bölgede risk vardır, hangi veri neyi gösterir… Her şey bir planın parçasıydı.

Leyla ise aynı anda farklı bir şey yazdı:

“Komşularımızın çoğu dışarıda. Kimsenin çadırı yok. Sayıdan çok birlikte kalabilmek önemli şu an.”

Burada iki yaklaşım çatışmıyordu aslında; birbirini tamamlıyordu. Biri yapısal güvenliği, diğeri sosyal dayanışmayı temsil ediyordu. Forumda bunu fark eden bir kullanıcı şöyle yazdı:

“Belki de artçıları anlamak, hem binaları hem insanları birlikte düşünmek demek.”

---

Bilimin sesi ve sahadaki gerçek

Ertesi gün bir deprem uzmanı olduğu belirtilen kullanıcı foruma katıldı. Yazdıkları daha ağırdı:

“USGS verileri, bu tür dizilimlerde artçıların haftalarca sürebileceğini gösteriyor. Sayıdan çok eğriye bakmak gerekir.”

Ama aynı mesajın devamında önemli bir cümle vardı:

“Ancak hiçbir model, insanların yaşadığı kaygıyı tam olarak ölçemez.”

Bu cümle forumdaki tonu değiştirdi. İlk kez veri ile insan deneyimi aynı cümlede eşit şekilde yer aldı.

---

“Kaç oldu?” sorusunun değişimi

Gecenin başında soru basitti: “Artçı depremler kaç oldu?”

Ama saatler geçtikçe bu soru şekil değiştirdi.

Bir kullanıcı şöyle yazdı:

“Belki de doğru soru ‘kaç oldu’ değil, ‘nasıl devam ediyoruz’ olmalı.”

Bir başkası ekledi:

“Saymayı bıraktığımda korkum azalmadı ama kontrol etme ihtiyacım azaldı.”

Leyla ise son mesajında şunu yazdı:

“Bugün ilk kez komşumla uzun konuştum. Artçıların sayısını değil, birbirimizi nasıl tuttuğumuzu hatırladık.”

---

Son sahne: sayılardan insanlara

Arda son kez yazdı. Bu sefer daha kısa:

“38 oldu. Ama önemli olan sayı değil, hazırlık.”

Leyla cevap verdi:

“Belki de önemli olan, sayının içinde kaybolmamak.”

Forum başlığı hâlâ duruyordu: “Artçı depremler kaç oldu?”

Ama artık kimse sadece sayıyı sormuyordu.

Çünkü o gece herkes şunu anlamıştı: Artçıların sayısı ölçülebilir, ama etkisi sadece rakamlarla anlatılamaz. Bir taraf dünyayı analiz ederken, diğer taraf o dünyanın içinde yaşamayı sürdürüyordu. Ve ikisinin arasında kalan yerde, toplumun gerçek hafızası oluşuyordu.

---

Kapanış: Siz olsaydınız neyi sayardınız?

O forum hâlâ açık. Bazen biri geliyor ve aynı soruyu yazıyor:

“Artçı depremler kaç oldu?”

Ama artık cevaplar sadece sayı değil.

Kimileri veri paylaşıyor, kimileri güvenli alanlar, kimileri komşuların durumunu.

Asıl soru değişmiş durumda:

Sarsıntılar devam ederken, biz neyi ölçüyoruz; yerin hareketini mi, yoksa birlikte kalabilme gücümüzü mü?