Caz piyanisti ve şarkıcısı Les McCann 88 yaşında hayatını kaybetti

Hasan

Global Mod
Global Mod
Daha sonra soul caz olarak bilinen blues tarzı, kalabalığı memnun eden tarzın ilk kurucularından biri olan ve 50'den fazla albüm yayınlamasına rağmen en çok 1969'da tesadüfi bir hit ile tanınan caz piyanisti ve şarkıcısı Les McCann öldü. Cuma günü Los Angeles'ta. 88 yaşındaydı.

Zatürre nedeniyle kaldırıldığı hastanede öldüğü, uzun süredir menajeri ve birçok albümünün yapımcısı olan Alan Abrahams tarafından Pazartesi günü doğrulandı. Bay McCann, son dört yıldır Los Angeles'ın Van Nuys semtindeki bir bakımevinde yaşıyor.

Bay McCann'in müziğe olan dünyevi, canlandırıcı yaklaşımı, kiliseye giden bir ailede yetiştirilme tarzının bir ürünüydü. Vokallere daha fazla önem vermesi ve elektro klavyeler çalması nedeniyle 1960'tan 2018'e kadar çıkardığı albümler funk ve R&B sanatçılarını etkileyerek hip-hop sanatçıları için zengin bir damar haline geldi.

Ancak en büyük ticari başarısı Haziran 1969'da İsviçre'deki Montreux Caz Festivali'nde tamamen tesadüfen geldi.

O zamana kadar Bay McCann, Pacific Jazz, Limelight ve en son Atlantic albümleri olan deneyimli bir müzisyendi ve festivalde ilk kez sahneye çıkıyordu. O ve aynı zamanda bir Atlantik sanatçısı olan tenor saksofoncu Eddie Harris ayrı setler çaldıktan sonra, Bay Harris ve yabancı trompetçi Benny Bailey'nin Bay McCann'in üçlüsüne katılmasıyla planlanmamış bir ortak performans sergilediler.

İkisi de daha önce Bay McCann'le oynamamıştı ve prova için zamanları yoktu. Ancak performansın yayın için kaydedilmesi ve filme alınması gerekiyordu.

Baskıya rağmen, ya da belki de bu yüzden, Bay McCann, 1969'da “İsviçre Hareketi” adıyla piyasaya sürülen 1996 konser albümünün CD'nin yeniden basımına ilişkin notlarda şunları hatırladı: “Sahneye çıkmadan hemen önce ve ilk kez sahneye çıktık. “Hayatım boyunca esrar içtim.”

Orkestra sahnesine vardığında şunları yazdı: “Nerede olduğumu bilmiyordum. Tamamen kafam karışmıştı. Diğer adamlar 'Tamam oyna dostum!' dediler. Bir şekilde kendimi toparladım ve bundan sonra her şey yerli yerine oturdu.”

Konserin öne çıkan özelliği Eugene McDaniel'in protesto şarkısı “Compared to What” oldu. “Neye Kıyasla” sekiz dakikadan fazla sürdü ve Bay McCann'in dini şarkılarına yer verdi. Single olarak yayınlandı ve Billboard R&B listelerinde 35 numaraya kadar yükseldi. “İsviçre Hareketi” Grammy Ödülü'ne aday gösterildi ve yarım milyon kopya sattı.

Bay McCann ve Bay Harris, 1971'de Atlantic stüdyo albümü “Second Movement” için yeniden bir araya geldi. Ayrıca 1988 festivali için Montrö'ye döndüler ve burada “Neye Kıyasla”nın zorunlu bir tekrarını yaptılar.

Leslie Coleman McCann, 23 Eylül 1935'te Lexington, Kentucky'de James ve Anna McCann'in kızı olarak dünyaya geldi. Babası su bakım mühendisiydi.

Ailesi müzisyendi; O, dört küçük erkek kardeşi ve kız kardeşi, Shiloh Baptist Kilisesi'ndeki koroda şarkı söyledi. Bay McCann üç yaşında piyano çalmaya başladı ve birkaç yıl sonra ders başına 35 sent ücret alan bir müzik öğretmeni oldu. (Bu dersler uzun sürmedi: onunla çalışmaya başladıktan sadece altı hafta sonra öldü.) Lexington'daki Dunbar Lisesi'ne giderken bando takımında davul ve sousaphone çaldı.

17 yaşında Kentucky'den ayrıldı, Donanmaya kaydoldu ve San Francisco bölgesine atandı.

Donanmadayken bir yetenek yarışmasını kazandıktan sonra “The Ed Sullivan Show”da şarkı söyledi. Boş gecelerini San Francisco'daki bir caz gece kulübü olan Black Hawk'ta vakit geçirdi.

Donanmadan ayrıldıktan sonra, Bay McCann Los Angeles'a taşındı; burada Los Angeles City College'da müzik ve gazetecilik okudu ve Hillcrest Club'da Pazartesi gecesi bir doğaçlama seansına ev sahipliği yaptı. Bay McDaniels ile ilk kez bu dönemde temasa geçti.

2017 yılında Oxford American dergisine verilen bir röportajda Bay McCann'e, Bay McDaniels'in “Compared to What” adlı bestesi soruldu. “Onu dinlediğimde” dedi, “onu grubum için tuttum; dinlediğim en iyi şarkıcılardan biri.” Ve onun aynı zamanda bir yazar olduğunu da öğrendim. Ondan sonra yıllarca iletişim halinde kaldık ve o bana hep şarkılar gönderdi. Bana kaç şarkı gönderdiğini sana söyleyemem ama bu beni çok etkiledi.”

Bay McCann, Los Angeles'taki kulüplerde sahne alırken, Pacific Jazz Records'tan bir temsilci onu duydu ve bir plak anlaşması olup olmadığını sordu. Hayır deyince temsilci cebinden bir tane çıkarıp ona uzattı.

Bay McCann, 1960'tan 1964'e kadar plak şirketi için bir düzineden fazla albüm kaydetti; çoğunlukla Les McCann Ltd. adı altında bir üçlüyü yönetti, ancak bazen konuk üflemeli çalgılar veya orkestra eşliği ekledi ve bazen gitarist Joe Pass ile işbirliği yaptı. Ayrıca saksofoncu Teddy Edwards, Jazz Crusaders ve diğerlerinin liderliğindeki Pasifik Caz seanslarına da katıldı. Les McCann Ltd. 1962'de Capitol tarafından yayınlanan ilk albümü Stormy Monday'de şarkıcı Lou Rawls'u destekledi.

Bay McCann daha sonra Quincy Jones tarafından yönetilen Mercury Records'un bir yan kuruluşu olan Limelight'a geçti ve burada 1964'ten 1966'ya kadar altı albüm kaydetti. 1968'de Atlantic ile sözleşme imzaladı; “Much Les” etiketiyle çıkardığı ilk albümünde kendisine yaylı çalgılar bölümü eşlik etti.

Atlantic için 11 albüm yapacaktı. Bunlardan ikisinde, “Açıklığa Davet” (1971) ve “Katmanlar” (1972), klavyeci Joe Zawinul'un Miles Davis ile çalışmasını dinledikten sonra keşfetmek istediği bir yol olan çeşitli klavyeler ve sentezleyiciler çaldı. Bu albümlerin elektrikli klavyelerin yaygınlaşmasında çığır açıcı olduğu düşünülüyor.

Bay McCann, Atlantik yıllarının ilerleyen dönemlerinde daha zarif, daha pop odaklı bir bağlamda daha çok bir şarkıcı olarak ortaya çıktı. Bu, 1970'ler ve 1980'ler boyunca Impulse!, A&M ve Jam etiketlerinin albümlerinde devam etti. Ama aynı zamanda piyanoya da sadık kaldı. 1989'da piyanist arkadaşı Marian McPartland'ın ev sahipliği yaptığı “Piano Jazz” adlı NPR programına konuk olduğunda hem şarkıcı hem de oyuncu olarak çalıştı. İkili, gösteriyi “Neye Kıyasla” temalı bir düetle sonlandırdı.

1994 yılında McCann, MusicMasters etiketinin üç albümünden ilki olan ve onu Eddie Harris ve Lou Rawls ile yeniden bir araya getiren On the Soul Side'ı çıkardığında piyano çalmaya yeniden odaklandı. Ancak aynı yılın ilerleyen dönemlerinde geçirdiği felç onu şarkı söylemeye yeniden odaklanmaya zorladı ve bunu on yılın sonuna kadar yapmaya devam etti.

Daha sonra tamamen iyileşti ve kayda devam etti. 2002'de bir Alman plak şirketinden, iki yıl sonra da bir Japon plak şirketinden albümler çıkardı. En son kaydı, 2018'de kendi yayınladığı tatil temalı “A Time Les Christmas” idi.

Aralık ayında Resonance Records, Seattle ve New York'tan konser kayıtlarından oluşan “Les McCann – Never a Dull Moment!” Live From Coast to Coast (1966-1967)” arşiv albümünü çıkardı.

Hayatta kalanlarla ilgili bilgi hemen mevcut değildi.

Bay McCann'in müziği, aralarında Eric B. & Rakim, A Tribe Called Quest, Cypress Hill, Nas, De La Soul, Snoop Dogg, The Notorious BIG ve Sean Combs'un da bulunduğu yaklaşık 300 hip hop sanatçısı tarafından örneklendi.

1975'te Bay McCann, Harvard Üniversitesi'nin Performansçılardan Öğrenme programına katılan ilk sanatçı oldu. Kendisi aynı zamanda caz kültürü ve siyahi tarihinin tutkulu bir ressamı ve fotoğrafçısıydı ve bazı albümlerinde fotoğraflarına yer verildi. Çalışmaları 2015 tarihli “Açıklığa Davet: Les McCann'in Caz ve Ruh Fotoğrafları 1960-1980” kitabında toplandı.

Bu kitabın önsözü için yapılan bir röportajda Bay McCann'e fotoğraf konularıyla nasıl yakınlık kurduğu soruldu. “Sezgilerime güveniyorum, biliyorsun” diye yanıtladı ve ekledi, “Piyanoda yaptığım şeyi yaparken kendimi daha iyi hissediyorum: çalmak.”

Rebecca Carballo Ve Michael Levenson raporlamaya katkıda bulunmuştur.