Melis
New member
FORUM GİRİŞİ: “Erkek kölelere ne denir?” sorusuna kahkaha + merak karışımı bir bakışSelam forum ahalisi,
Geçen gün bir sohbetin ortasında biri ciddi ciddi şu soruyu ortaya bıraktı: “Erkek kölelere ne denir?” Ortam bir anda ikiye bölündü; bir grup Google’a sarıldı, diğer grup “bu nasıl bir soru?” bakışı attı, bir köşe ise kahvesini yudumlayıp “terminoloji savaşı başlıyor…” dedi.
İşin ilginci, konu ilk bakışta tek bir cevabı varmış gibi duruyor ama biraz kurcalayınca hem dil, hem kültür, hem de insan ilişkileri açısından epey katmanlı bir yere çıkıyor. O yüzden bunu sadece “şu denir” diye kapatmak yerine biraz eğlenerek, biraz düşünerek açmak daha doğru gibi.
---
TERİMLERİN DÜNYASI: “KÖLE” KELİMESİ HER ZAMAN AYNI ŞEYİ Mİ ANLATIR?Önce şu kritik noktayı netleştirelim: Günlük dilde “köle” kelimesi tarihsel olarak zorla sahip olunmayı, özgürlüğün yokluğunu anlatır. Bu kısmı romantize etmek ya da hafife almak doğru olmaz.
Ama modern forum kültüründe ve özellikle ilişki dinamikleri, rol oyunları ya da BDSM bağlamında “köle” kelimesi çoğu zaman rıza temelli, sembolik bir rolü ifade eder. Yani burada kimse zorla bir şey yapmaz; tamamen anlaşma, sınırlar ve güven üzerine kurulu bir yapı vardır.
Bu çerçevede erkekler için kullanılan bazı terimler şunlardır:
Sub (submissive)
Erkek sub
İtaatkâr partner
Bottom (bağlama göre değişir)
Slave (bazı topluluklarda rol adı olarak, ama çok dikkatli kullanılır)
Ama burada önemli soru şu: Bir etiketi isimlendirmek gerçekten ilişki dinamiğini anlatmaya yeter mi?
---
MİZAHİ GERÇEK: İSİM KOYDUK AMA İNSANLAR HARİTA DEĞİLForumlarda sık görülen bir durum var: İnsanlar bir kavramı öğrenince onu Excel tablosuna çevirme eğilimi gösteriyor.
“Erkek = stratejik + çözüm odaklı”
“Kadın = empatik + ilişki odaklı”
Bunu yazınca konu basitleşiyor gibi görünüyor ama gerçek hayatta işler o kadar steril değil.
Bir bakıyorsun “stratejik” dediğin kişi duygusal drama dizisinin başrolü, “empatik” dediğin kişi kriz anında soğukkanlı plan kuruyor.
Aynı şey bu roller için de geçerli. “Sub” dediğin kişi bazen ilişkiyi yönlendiren duygusal zekâya sahip olurken, “dominant” dediğin kişi sadece kontrol değil, yüksek bir sorumluluk bilinci taşır.
Yani mesele isim değil; dinamik.
---
ERKEK “SUB” DEDİĞİMİZDE NE ANLAMIYORUZ?En büyük yanlış anlaşılma şu: “Erkek sub = pasif, iradesiz, silik karakter”
Hayır.
Modern ilişki ve rol teorilerinde erkek sub:
Kendi sınırlarını bilen
Güven alanı içinde teslimiyet gösteren
Kontrolü bilinçli olarak paylaşan
Duygusal farkındalığı yüksek olabilen kişidir
Bu noktada küçük ama önemli bir soru ortaya çıkıyor:
Bir insanın güçlü olması, her zaman kontrolü elinde tutması mı demektir?
Yoksa bazen kontrolü bırakabilmek de bir tür güç müdür?
---
TOPLUMSAL KALIPLAR VE GERÇEK DENEYİM ÇARPIŞMASIForumlarda sık görülen deneyim paylaşımlarına bakınca ilginç bir tablo çıkıyor:
Kimisi “ben liderlik rolünü seviyorum ama evde o baskıyı bırakıyorum” diyor
Kimisi “gün içinde karar verici benim ama ilişkide teslim olmak bana iyi geliyor” diyor
Kimisi de bu rollerin sabit olmadığını, zamana göre değiştiğini söylüyor
Yani insan tek bir moda ayarlı cihaz değil.
Bu yüzden “erkek kölelere ne denir?” sorusu aslında şuraya evriliyor:
“İnsanların ilişkilerdeki rol çeşitliliğini nasıl doğru isimlendiririz?”
Cevap tek bir kelime değil, bir spektrum.
---
MİZAH KÖŞESİ: FORUM GERÇEĞİForumlarda bu konu açıldığında genelde üç tip yorum gelir:
1. “Bunlar tamamen saçmalık, herkes eşittir kardeşim.”
2. “Ben 10 yıldır bu işin içindeyim, doğru terim şudur…”
3. “Arkadaşlar ben sadece çay içiyordum ama konu nerelere geldi?”
Ve en sonunda konu 42 sayfalık tartışmaya döner, kimse ilk soruyu hatırlamaz.
---
DAHA DERİN BİR BAKIŞ: RIZA, GÜVEN VE ROLLERBu tarz kavramları tartışırken en önemli üç temel vardır:
Rıza (consent)
Güven
İletişim
Bunlar olmadan hiçbir rol sağlıklı değildir.
Bir isimlendirme yapmadan önce bile asıl sorulması gereken şey şudur:
“Bu ilişki dinamiği insanlar için güvenli ve tatmin edici mi?”
Eğer cevap evet ise, kullanılan etiket ikinci planda kalır.
---
DÜŞÜNDÜREN SORU: İSİMLER Mİ BİZİ TANIMLAR, YOKSA BİZ Mİ İSİMLERİ?Belki de asıl mesele şu:
Bir kişiye “sub”, “dom”, “itaatkâr” ya da başka bir şey dediğimizde aslında onu tanımlamıyor muyuz, yoksa sadece bir anlık davranışını mı etiketliyoruz?
İnsan değişken bir yapı. Bugün kontrolü seven biri, yarın kontrolü bırakmak isteyebilir. Bugün güçlü duran biri, yarın destek almak isteyebilir.
Bu yüzden tek bir kelimeyle insanı sabitlemek çoğu zaman eksik kalıyor.
---
SONUÇ YERİNE FORUM SORUSU“Erkek kölelere ne denir?” sorusunun net cevabı teknik olarak farklı bağlamlarda “sub”, “erkek sub”, “itaatkâr partner” gibi terimler olsa da, işin özü kelimelerden çok daha geniş bir yere uzanıyor.
Belki de asıl tartışma şu olmalı:
İlişkilerde roller mi bizi rahatlatır, yoksa rollere sığınmak mı bizi sınırlar?
Söz sizde forum ahalisi.