İnisiyeye vermek ne demek ?

Bengu

New member
İnisiyatif: Erkekler mi, Kadınlar mı? Herkes Bir Adım Önde Mi?

Selam forumdaşlar! Bugün sizlere oldukça "ince" bir konuya değineceğim. Konumuz ne mi? Hadi gelin, bugünün karmaşık ama bir o kadar eğlenceli meselesine odaklanalım: İnisiyatif!

İnisiyatif nedir? Hadi gelin, hep birlikte inceleyelim. Herkesin dilinde dolanan ama nedense tam olarak ne olduğunu anlayamadığımız bir kavram... Ya da belki de düşündüğümüz kadar karmaşık değil, sadece biraz kafamızı toparlamamız gerekiyor! Gelin, her şeyden önce buna bir göz atalım. İnisiyatif almak, "ilk adımı atmak" diye çok rahat bir şekilde tanımlanabilir. Peki ama, biz forumdaşlar olarak "ilk adımı" nasıl atıyoruz? İşte burada işler biraz karışıyor!

İnisiyatif ve Erkekler: Stratejik Adımların Büyüsü

Erkeklerin inisiyatife yaklaşımı, tıpkı şiddetli bir şahin gibi, hep bir strateji ve planla ilgilidir. Erkekler, inisiyatif almak dedikleri anda “Bunu yapacağım, ama nasıl yaparım?” sorusunu sormaya başlarlar. Bir erkeğin inisiyatif alırken düşündüğü ilk şey “Hangi adımı atmalıyım ki, bu durumdan en karlı şekilde çıkayım?” olur. Düşünsenize, iki kişi karşılıklı bir yemek yerken, biri telefonunu masaya koyar ve aniden “Bu akşam ne yapmalıyız?” der.

Kadın ise –belki de elindeki çayı bir kenara koyarak- derin bir nefes alıp “Vallahi ben seni arayıp sana ne yapacağımızı sormadım, biraz düşünmen lazım” der. Erkek bir anlık kafasında plan yapar: “En iyi çözüm ne? Sinemaya gitmek mi? Yok, çok basit. O zaman aklımdakileri bir kenara bırakıp ona göre strateji üretmem gerek.”

Ve... inisiyatifin erkek tarafından alınan kısmı işte bu strateji aşamasıyla başlar. Çünkü onlar sadece “ilk adımı” atmakla yetinmezler, o adımın gelecekteki etkilerini de hesaba katarlar. Gerçekten de, erkekler inisiyatif aldığında “Hadi bakalım, şimdi ne yapalım?” sorusuna en mantıklı ve stratejik cevabı vermek üzere harekete geçerler.

Kadınlar İnisiyatifi Nasıl Alır? Empatik ve Güçlü Adımlar!

Kadınların inisiyatife yaklaşımı ise çok daha farklı bir boyutta şekillenir. “İnisiyatif almak” onlar için aslında “karşıdaki kişiyle ilişki kurmak” anlamına gelir. Kadınlar inisiyatif alırken, ne kadar keyif alacaklarını değil, karşılarındaki kişinin rahatını ve duygusal ihtiyaçlarını göz önünde bulundururlar. Bu, bazen sadece bir arkadaşına telefonda “Nasıl hissediyorsun? Her şey yolunda mı?” diye soran bir adım olabilir. Ama her iki adım da bir inisiyatife sahip olduğunu gösterir. Kadınlar, ilişkilerde sadece bir çözüm değil, duygusal uyum oluşturmayı hedeflerler.

Kadınların inisiyatifi alması, sadece çözüm üretmek değil, karşındakinin ruh haline özen göstermek demektir. Şimdi, inisiyatifin kadınlar açısından çok daha “şefkatli” ama etkili bir biçimde alındığını düşünün. Bir erkek bir çözüm önerirken, bir kadın duygusal bir cevapla yaklaşır: “Bunu yapabileceğini biliyorum ama seni çok düşündüren bir şeyler var gibi hissediyorum, nedir o?”

Bunu duyan erkek ister istemez, biraz daha duygusal bakmaya başlar. Tüm mesele, o kadın inisiyatifi alırken, hem mantıklı hem de empatik olmaktır. Hani dedik ya, erkeklerin çözüm odaklı yaklaşımı var diye? Kadınlar, duygusal bir adım atarken inisiyatifi o kadar doğal bir şekilde alırlar ki, fark etmeden ilişkileri yönlendiriyorlar. Sadece ilk adımı atmak değil, aslında duygusal bir yönüyle karşılarındakini anlamak ve ona göre yol almak!

Bir Araya Gelince Ne Olur? İnisiyatifin Karışımı!

Erkeklerin stratejik yaklaşımını, kadınların empatik yaklaşımıyla harmanladığınızda işte tam da ortaya mükemmel bir inisiyatif çıkar. Birlikte çalıştığınızda, ilk adım bir çözüm bulmanın ötesinde, duygusal açıdan da tatmin edici bir yol alır. Her iki tarafın da inisiyatif alırken doğru adımları atması, sonunda hem çözümü hem de birlikte geçirilen zamanı daha anlamlı kılar.

Bir de düşünün ki, ortada bir erkek ve bir kadın var ve birlikte bir projeye başlamak üzereler. Kadın, projede duygusal dengeyi sağlamak ve çevresindekileri dinlemek isterken, erkek tüm bu karışıklığın içinde nasıl daha verimli bir yol izleyebileceğini düşünür. Evet, gerçekten, böyle bir ekipte işlerin tıkır tıkır işlemesi an meselesi!

Tabii burada da mizahi bir noktaya değinelim: Erkekler her şeyi mantıklı bir şekilde çözüme kavuşturmayı severlerken, kadınlar bazen erkeklerin duygusal karmaşasını çözmeyi seven birer inisiyatif alıcıdır. Çözüm mü, empati mi? Kim bilir! Aslında her ikisi de bizler için önemli, değil mi?

Forumdan Sesleniş: İnisiyatif Kimde, Kimin Adımı Atması Gerek?

Sevgili forumdaşlar, şimdi sizlere soruyorum: İnisiyatifi nasıl alıyorsunuz? Bir çözüm üreticisi mi, yoksa duygusal bir destekçi mi? Yorumlarda buluşalım, inisiyatifi kim almalı? Erkekler mi, yoksa kadınlar mı? Veya belki de bazen inisiyatifi alma konusunda birbirimize yardım etmeli miyiz?

Hadi bakalım, yorumlarınızı bekliyoruz!