Metropolitan Operası’ndaki yeni “Carmen”deki en romantik olmayan cinayet

Hasan

Global Mod
Global Mod
Akhmetshina, “Alan’a ihtiyacım vardı, özgürlüğe ihtiyacım vardı” dedi. “Yarı Tatar, yarı Başkurt’um. Bu küçük ulusların tarihine bakarsanız, sürekli dağlarda ve ormanlarda seyahat ettiğimizi ve sürekli hareket eden küçük topluluklar halinde yaşadığımızı görürsünüz.” Carmen’e olan yakınlığının müzikten daha derin olduğunu söyledi. “Bu benim kanımda var.”

Cracknell’in yapımında etnik farklılıklar hiçbir rol oynamıyor; bunun yerine cinsiyet ve sınıf gerilimlerini ön plana çıkarıyor. Koreograf Ann Yee için bu, kastanyetlerden ve flamenko klişelerinden arınmış danslar geliştirme fırsatıydı. Carmen’in çekiciliğinin oryantalist fanteziden ziyade psikolojik özlemlere bağlı olduğunu belirtti. Bir röportajda “Yolculuğun diğer tarafında, sınırda ne olduğuna dair bu özgürlük ve vahşilik fikrini benimsedik” dedi. “Carmen’in içinde var olan ve parçası olduğu insanlara yayılan bu vahşi iştah.”

Yee, “Carmen”i Endülüs bağlamından çıkarmanın feminist mesajının keskinleşmesine de yardımcı olduğunu söyledi. “Eğer olayı tek bir yere koymaya çok odaklanırsanız, bunun herhangi bir yerde olabileceğini fark etmeniz zorlaşır.” Yee, Carmen ölürse şunu öneriyor: “Hepimiz kendimizi sorumlu tutabiliriz.”

Cracknell, “Kadınlar dünyanın pek çok yerinde hala partnerleri tarafından muazzam oranlarda öldürülüyor” dedi. “Ve biz bu hikayeye takıntılıyız.” Prodüksiyonunda, José’nin kıskançlığının müdahale etmeden giderek daha tehditkar hale gelmesini izleyen tanıkların sayısını vurguluyor.

Carmen’in yere itilmesiyle sonuçlanan üçüncü perde yüzleşmesinde, kaçakçı arkadaşlarından hiçbiri yardım etmek için müdahale etmez. Bunun yerine Bizet’in Carmen’in muadili ve rakibi olarak yarattığı ve burada soprano Angel Blue tarafından söylenen Micaëla ona yardım ediyor. Carmen isteksizce bunu kabul eder, ancak o kadar çabuk gitmesine izin verir ki utanç içinde ayağa kalkar ve tökezler.

Cracknell, prova sırasında bu fikri ortaya çıkaran kişinin Blue olduğunu söyledi. “Angel içgüdüsel olarak yanına geldi ve kalkmasına yardım etti” dedi. “İki kadının birbiriyle rekabet etmesi ve erkeği kazanmak için ne pahasına olursa olsun savaşması fikrinden kopan şey, bu ikisi arasındaki bu inanılmaz, basit dayanışma anı haline geldi. Ve o anda Micaëla başka bir kadını desteklemeyi ve onu başlı başına bir kurban olarak görmeyi seçti.”