Öncü İngiliz DJ Annie Nightingale 83 yaşında hayatını kaybetti

Hasan

Global Mod
Global Mod
1970 yılında BBC Radyo 1'deki ilk kadın disk jokeyi olan ve geçen yılın sonlarında son gösterisine kadar orada popüler bir figür olarak kalan Annie Nightingale, 11 Ocak'ta Londra'daki evinde hayatını kaybetti. 83 yaşındaydı.

Ailesi ölümü bir açıklamayla duyurdu ancak bir neden belirtmedi.

Uzun süredir BBC radyo DJ'liği yapan Annie Mac, Bayan Nightingale'in ölümünden sonra Instagram'da “Bu, İngiliz televizyon ve radyosunun çehresini ve tonunu sonsuza dek değiştiren kadın” diye yazdı.

Bayan Nightingale, 1960'larda İngiliz gazetelerinde köşe yazarlığı yaparak müzik çevrelerinde tanındı. Ve 1964'te Brighton Hipodromu'nda röportaj yaptığı Beatles gibi yıldızların tanıdık bir yüzüydü.

Beatles tarihçisi Mark Lewisohn bir e-postada, Beatles'ın sözcüsüne ve 1968'de kurdukları şirkete atıfta bulunarak, “Derek Taylor onu sevdiği için Apple'da hoş karşılandı” dedi.

1967'de, popüler offshore korsan istasyonlarının yükselişine tepki olarak yeni kurulan pop müzik istasyonu BBC Radio 1'e DJ olmak için başvurdu.

Ancak istasyonun cinsiyetçi işe alma politikasıyla karşı karşıya kaldı. Tamamı erkeklerden oluşan DJ kadrosunun, dinleyen ev kadınlarının yerine “kocanın yerine geçtiği” ve kadın sesinin bir erkeğin otoritesine sahip olmadığı söylendi.

Bayan Nightingale 2015'te The Independent'a “Büyük bir şoktu” dedi. “Neredeyse eğleniyordum. “Kadın yok” derken neyi kast ediyorsunuz? Neden?”

Ancak Ekim 1969'da BBC ona televizyonda bir test teklif etti. İlk konseri öncesinde Manchester Evening News'e şunları söyledi: “Eminim ki pek çok kız, şansları olsaydı harika DJ'ler olurdu.”

Ertesi yıl, haftalık rekor inceleme programı “Neler Yeni”ye ev sahipliği yapmak üzere işe alındı ve iki yıl sonra, her gece düzenlenen progresif rock programı “70'lerin Sesleri”nin sunucusu oldu. On yıl sonra, Pazar günü öğleden sonra bir dilek gösterisine ve bir müzik röportaj programına ev sahipliği yaptı. Geçtiğimiz yıl çeşitli gösterilere ev sahipliği yaptı.

Hey Hi Hello: Britanya'nın ilk kadın DJ'inden elli yıllık pop kültürü (2020) adlı otobiyografisinde “İlk günden itibaren çalmak istediğim plakları seçtim ve o zamandan beri onlara bağlı kaldım” dedi. “Sevmediğim çalma listesi parçalarını tanıtmak zorunda kalmadığım akşamları seviyordum. Bu benim için yalan gibi olurdu.”

Anne Avril Nightingale, 1 Nisan 1940'ta Londra'nın Osterley semtinde doğdu. Babası Basil, ailenin duvar kağıdı işinde çalışıyordu. Annesi Celia bir ayak doktoruydu. Anne, kızken babasının radyosunda çocuk programlarını dinlerdi ve uzak şehirlerden yayın alabilmeleri gerçeğini severdi.

2018'deki bir röportajında ”Yayın yaptığınızda hâlâ nereye gittiğini bilmediğinizi ve uzayda bir yere ulaşabileceğini hissediyorum ve hâlâ ona tamamen aşığım” dedi.

Lady Eleanor Holles Okulu'ndan mezun olduktan sonra Londra'daki Regent Street Polytechnic'te (şu anda Westminster Üniversitesi) gazetecilik okudu. Kısa süre sonra gazetecilik kariyerine önce The Brighton and Hove Gazette'de muhabir olarak, ardından da Brighton'daki The Argus'ta başladı ve burada Spin With Me adlı bir müzik köşesi yazdı. Daha sonra ulusal tabloid The Daily Sketch için bir müzik köşesi yazdı.

1964'te pop grubu The Hollies ile How to Run a Beat Group adlı bir kitap üzerinde işbirliği yaptı.

BBC'nin Juke Box Jürisi'nde televizyonda bir miktar ün kazandı; burada yeni plakları inceleyen bir konuk panelinde yer aldı ve ITV'de bir rekor sorgulama programı olan That's For Me'nin ve Sing a Song of adlı yarışma programında Rediffusion'ın sunucusu olarak yer aldı. Altı peni”, ikisi de 1965’te.

Bununla birlikte, BBC Radyo 1'de deneyimsizliği nedeniyle bazı zor anlarla başlayan zamanıyla tanınıyor – örneğin bir plak çalarken yanlışlıkla “kapatma” düğmesine basması ve yayına sekiz saniye ara vermesi gibi. .

1979'da Bristol merkezli Western Daily Press'e “O zamanlar benim için zor olan teknik açıdan zayıf olmaktı” dedi. “Ne zaman bir hata yapsam, hepsinin 'Ah evet şoför!' diyeceğini düşündüm.”

On iki yıl boyunca BBC Radyo 1'deki tek kadın DJ, kendi deyimiyle “gösterge kadın” olarak kaldı. 2010 yılında, buradaki 41. yılının yarısından fazlasındayken, Guinness Dünya Rekorları onu bir kadın DJ olarak şimdiye kadarki en uzun kariyere sahip kişi olarak tanıdı (o zamandan bu yana bu rekor, Perulu yayıncı Maruja Venegas Salinas ve Mary McCoy tarafından iki kez aşıldı). , Teksas'ta bir DJ.)

Profesör Lucy Robinson, “Ancak 1990'larda ve Radyo 1'in Sara Cox, Jo Whiley ve Zoe Ball gibi isimlerle 'kızlaştırılması'yla Nightingale'in istisnailiği onun sadece cinsiyetiyle değil, uzun ömürlülüğü ve etkisiyle de ilgili hale geldi” dedi. Sussex Üniversitesi ve Dr. O sırada Macquarie Üniversitesi'nde bulunan Jeannine Baker, BBC'nin internet sitesinde yazdı.

Bayan Nightingale'in başarısı radyonun ötesine geçti. 1978'de BBC canlı müzik televizyon programı The Old Grey Whistle Test'in sunuculuğuna atandı ve burada yeni dalga müziğe odaklandı.

8 Aralık 1980'de John Lennon öldürüldükten sonra Bayan Nightingale ve “Islık Testi” ekibinin üyeleri, onun hakkında konuşmak için insanları toplamaya çalıştı. Yayın sırasında stüdyoya bir yapımcı geldi ve Nightingale Hanım'a şöyle dedi: “Paul telefonda ve seninle konuşmak istiyor.”

2018'deki “Ben Eggpod'um” podcast'inde “Kimden bahsettiği hakkında hiçbir fikrim yoktu” diye hatırladı. Paul McCartney'di.

“Linda, kendisi ve Yoko, George ve Ringo adına teşekkür etmek istedi” dedi. “Ve bu beni gerçekten büyüledi.” Şöyle ekledi: “Kameranın önüne geri döndüm ve canlı yayındaydım ve şunu düşündüm: Evet, sen habercisin. O da 'Nasıl olduğunu biliyorsun' dedi.”

Bayan Nightingale'in hayatta kalanları arasında Alex adında bir oğlu ve adı kısmen Beatles'ın “Lucy in the Sky With Diamonds” şarkısından ilham alan Lucy adında bir kız yer alıyor. Yazar Gordon Thomas ve aktör Binky Baker ile olan evlilikleri boşanmayla sonuçlandı.

Bayan Nightingale, kariyeri boyunca progresif rock'tan acid house'a ve grime'a kadar yeni müzikleri destekledi.

2020'de popüler BBC Radio 4 programı Desert Island Discs'te röportaj yaptığında yeni müzikle olan derin bağını anlattı.

“Bu bir heyecan, kesinlikle heyecan verici” dedi. “Aslında fiziksel bir his alıyorum. Çok başarılı olan bir şeyi duyduğumda ürperiyorum.”