Röportaj: Robert Harris “Conclave” ve okuma hayatı üzerine

Shib

Global Mod
Global Mod
Robert Harris'in 2016 tarihli romanından uyarlanan, Vatikan'da geçen gerilim filmi “Conclave” sekiz dalda Oscar'a aday gösterildi. Bir e-posta röportajında kitabın ve filmin neden tartışmalara maruz kalmadığını teorileştirdi. – SCOTT HELLER

Başucu masanızda hangi kitaplar var?

Dan Jones'tan V. Henry'nin Biyografisi ve Adrian Goldsworthy'den Sezar Augustus'un Hayatı.

Kimsenin duymadığı en sevdiğiniz kitap hangisi?

Laird M. Easton tarafından düzenlenen “Uçuruma Yolculuk: Kont Harry Kessler'in Günlükleri 1880-1918”. Yüzyılın dönümünün önde gelen kültürel ve politik figürlerinden bazılarının şaşırtıcı ilk elden anlatımı.

Kanonik kitapların büyük ölçüde yanlış anlaşıldığını mı düşünüyorsunuz?

İnciller. Conclave üzerinde çalışmaya başladığımda bunları tekrar okudum. Onların mesajı Marx ve Lenin'in yazdıklarından çok daha devrimcidir.

“Ticari” ve “edebi” kurgu arasında ayrım yapıyor musunuz? Senin için bu sınır nerede?

Bir çizgi olduğunu düşünmüyorum. 19. yüzyılın büyük romancılarına bakın. Geniş bir okuyucu kitlesini hedefleyerek yılda bir veya iki kitap genellikle seri halinde yayınlanırdı. Eğer Dickens, Trollope veya Thackeray'den “ticari” ve “edebi” kurguyu birbirinden ayırmalarını isteseydiniz, size boş bir bakış atarlardı.

Romanlarınızdan sekizi beyazperdeye uyarlandı. Süreçle ilgili sizi başka neler şaşırtıyor?

Orijinal vizyon ne kadar nadiren korunuyor, ne kadar çok ego – çoğu zaman en iyi niyetlerle – onu çarpıtmak için komplo kuruyor. Ancak çok nadiren, süreç işlediğinde – “Conclave”de olduğu gibi – sonunda harika bir şey ortaya çıkıyor; hem kitaptan tanınabilir hem de çok daha fazlası.

Daha fazla söz sahibi olmayı dilediğiniz bir uyarlama var mı?

“Anavatan.” Bu benim ilk romanımdı ve çok deneyimsizdim. Mike Nichols bunu uzun metrajlı bir film yapmak için satın aldı. Ama bir TV filmine dönüştürüldü ve onunla ilgili her şey, özellikle de sonu sinirlerimi bozuyor.

“Conclave”deki son değişiklik sanki bu an için yazılmış gibi geliyor. Zamanının ilerisinde miydin?

Bunun bir risk olduğunu biliyordum. Ama ben şöyle düşündüm: “Romanların yapması gereken şey budur: Okuyucuları sarsmak, heyecanlandırmak, düşündürmek; nefret etseler bile.” Dokuz yıl önce çok fazla telaşlanmadan geçti. Filmin algısı farklıydı, bunun nedeni muhtemelen konunun bugün çok daha acil olmasıydı.

Sizce Vatikan neden “Conclave” kitabına ya da filmine düşman değildi?

Temel olarak hikayenin dini inanca ve özellikle Katolikliğe sempati duyduğunu düşünüyorum. Dışarıdan birinin değil, içeriden birinin, doğru olanı yapmak için mücadele eden bir adamın bakış açısından yazılmıştır. Kardinallerden birinin dediği gibi: “Biz bir ideale hizmet ediyoruz; Her zaman ideal olamayız.”

Romancı olarak geçirdiğiniz yıllar boyunca siyaset hakkındaki düşünceniz (ve yazınız) nasıl değişti?

Siyasetin temelde rasyonellik tarafından belirlendiğini düşünürdüm. Artık insan zihninin süreçlerinin çok daha duygusal ve karmaşık olduğunun farkına varıyorum. Aydınlanma çağı bitmiş gibi geliyor; Batıl inançların ve komplo teorilerinin hakim olduğu bir döneme geri döndük.

Güçlü bir romancı olarak sürekli övüyorsunuz. Hafif bir olay örgüsüne sahip ama çok sayıda karakter ve atmosfere sahip romanları sever misiniz?

Bir olay örgüsünün gelişiminin, dil veya karakterler kadar estetik güzelliğe sahip olabileceğini düşünüyorum. Benim için en iyi örnek, üçünün birlikte çalıştığı Dickens'ın Büyük Umutları'dır.

“Precipice”in kalbinde (mektuplarla) romantizmi yer alan Venetia Stanley'i ne zaman öğrendiniz?

Başbakan HH Asquith, Venedik'e çoğu 1914 ve 1915'te olmak üzere 560 mektup yazdı: hepsini sakladı. Sanırım ona en az 300 cevap yazmıştı: Her şeyi yok etti. Bir romancının yapabileceği ve bir tarihçinin yapamayacağı şey icat etmektir. Ona ne yazmış olabileceğini hayal etmeye başladığım an, kafamda canlanmaya başladı; zeki, komik ve alışılmadık.

Başbakan'ın gerçek mektuplarına yanıt olarak onun mektuplarını uydurmanın sırrı neydi?

Torunu başkalarına yazdığı mektupları bana gösterdi. Bu onun sesini vermeme yardımcı oldu. Ve ona yazdığı mektuplardan ne söylediğini anlayabiliyordum. Sanırım ona oldukça tutkulu bir şekilde yazmıştı. Hâlâ dünyanın en güçlü ülkesi olan bu ülkenin lideri ile onun yarı yaşından küçük zeki bir genç kadın arasındaki, eşi benzeri görülmemiş bir aşk ilişkisiydi.

Hala kendin mektup yazıyor musun? Hangi durumlarda?

Neredeyse hiç. Çoğunlukla taziye mektupları. “Precipice”de beni rahatsız eden şeylerden biri de bu: Düzenli, huzurlu bir dünyanın, bırakın WhatsApp'ı, telefonun yaygın kullanımından önceki bir dünyanın sonunu anlatıyor.

Edebi bir akşam yemeği partisi düzenliyorlar. Hangi üç ölü ya da yaşayan yazarı davet ediyorsunuz?

Üç edebiyat kahramanım: Graham Greene, George Orwell ve Evelyn Waugh.